15 Haziran 2020 Türkiye'de yaşanan depremler. 14 Haziran tarihinde Bingöl Karlıova ilçesi Merkez olan 5.9 şiddetinde meydana gelen depremin ardından artçı sarsıntılar devam etmekte. Bingöl'de yaşanan deprem sonrası Türkiye deprem haritası Kuzey Anadolu Fay Hattı merak edilmeye başladı.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı AFAD deprem Dairesi Başkanlığı tarafından 15 Haziran saat 09:51 sularında Merkezi Karlıova ilçesi olan Kaynarpınar Köyü yakınlarında yerin 7.01 büyüklüğünde gerçekleştirildiği açıklanan 5.6 büyüklüğündeki bir deprem daha meydana geldi. Çevre illerde ve ilçelerden; Tunceli, Muş, Erzincan, Erzurum, Diyarbakır illerinde de sarsıntının hissedildiği vatandaşların dışarı çıktığı gözlemlendi. Son depremde herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadığı gelen ilk bilgiler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz gün yaşanan sarsıntıda 2 gözlem noktası gözlemde kulesi yıkılmış ve güvenlik kurucusu Cengiz Pullu Şehit olmuştu. Dünkü yaşanan depremin ardından yaralanan sayısının 18 olarak açıklandığı. Bugünkü yaşanan sarsıntı ile dünkü deprem arasında 153 Sarsıntı daha meydana geldi.

DEPREM UZMANINDAN UYARILAR;

Deprem uzmanı Naci görür CNN Türk canlı yayında yaşanan son gelişmeleri değerlendirerek, 2 Ana fay hattını geçtiği yer alan bu bölgenin Kuzey Anadolu Fay kuşağı olduğunu, İstanbul'da yaşanan İstanbul'da deprem üreten kuşağın bu fay hattı olduğunu vurgusunu yaptı. Doğu Anadolu fay kuşağı İskenderuna  kadar uzandığını yerin sıkışmadan kaynaklı teknotik hareketli neden olduğu ifade edildi. Enerji transfer olabileceğini ve bazı hareketlenmeler neden olabileceği uyarısında bulunan Naci görür daha önce Erzincan Karlıova arasında ki beklentimizi söylemiştik. İstanbul'un ardından ikinci yer Erzincan ve Karlıova arası olduğunu ifade ederek, beklediğimiz şiddet 7 büyüklüğünde dedi. Bu deprem ona karşılık gelmez diyerek burada depremin enerjisinin tamamı bittiğini söyleyemeyiz. Sadece biraz daha öne çekmiş olabilir değerlendirmesini yaptı. Erzincan'daki depremde 40 bin insan Hayatını kaybetmişti. 1939 yılında yaşanan bu deprem ve ardından 80 yıl geçti. 5,7’de hiçbir evin yıkılmaması gerektiğini uyarısında bulunan Naci görür vatandaşları uyardı.

Editör: TE Bilisim