Çalışan binlerce memurun, çalışanın hayallerinden biri de erken emekliliktir. Ülkemizde erken emeklilik hakkı farklı nedenlere bağlı olarak elde edilebilmekte olup bunlardan biri de borçlanarak emekli olmaktır. Fakat bu noktada 10 yıl çalıştıktan sonra borçlanarak emekli olmak durumu bulunmakta olup bu durumu, şartı sağlayan çalışanlar emeklilik hakkında kavuşmaktadır. Peki 10 yıl çalışarak borçlanarak nasıl emekli olunur, işte Yeni Asırda yer alan haberin detayları ve borçlanarak emekli olmaya ilişkin diğer bilgiler.

Erken Emeklilikte Yaş ve Sigorta Başlangıcı Önemli

Türkiye’de çalışan bir çalışanın emekli olabilmesi olarak genel itibari ile yaş, sigorta primi ve sigortalılık süresi gibi birtakım şartları sağlaması gerekiyor. Belirli bir yaşı doldurduktan sonra sigorta başlangıcına göre prim gün sayısını tamamlayanlar emeklilik hakkı elde ediyor. İlgili 10 yıl çalışıp emekli olma hakkı ise primi az olan, çalışma olanağı bulunmayan, yaş yüksek olan vatandaşların yararlanabileceği bir sistem olarak ifade edilmektedir.

10 yıl çalışıp emekli olmak hakkı sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999’dan sonra önce olan SSK yani 4A’ya tabi olan çalışanlar için geçerlidir. Bu noktada 10 yıllık primin 3600 gün tamamlanması ve 15 yıl geçmesi durumunda erken emekli olunabilmektedir. 2020 yılı itibari ile 15 yılık süre geçmiş olmakla birlikte:

Şartları 24.05.2002 ile 23.05.2005 arası tamamlayan erkekler 56, kadınlar 52 yaşında; 24.05.2005 ile 23.052008 arasında tamamlayan erkekler 57 kadınlar ise 54 yaşında; 24.05.2014 ve sonrası tamamlayan erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olabilmektedir.

Çalışarak Değil Borçlanarak da Mümkün

İlgili prim gün sayısını tamamlamak için çalışmak şart olmamakla birlikte borçlanma yolu ile bu prim sayısının tamamlanması mümkündür. Buna göre erkekler için askerlik borçlanması ile kadınlar ise 3 doğuma kadar borçlanarak bu prim sayısını doldurabilmektedir. Kadınlar borçlanma ile 2 bin 160 gün kazanırken erkekler ise askerlik ile 540 gün kazanmaktadır. Ayrıca lisansüstü eğitim ve benzeri durumlarda da borçlanma yaparak da bu süreyi tamamlamak mümkün.

Emeklilikte borçlanma ile ilgili olarak detaylara https://www.isinolsa.com/gundem/sgkdan-erken-emeklilik-mujdesi-erkekler-icin-borclanma-ile-emeklilik-h30423.html adresindeki haberimizden ulaşmanız mümkündür.

Editör: TE Bilisim