1593 sayılı umumi hıfzıssıhha kanunun 282. Maddesine göre uygulaman kısıtlamalara uygulamayan vatandaşlara 3 bin 150 Tl adli para cezası uygulanmaktadır. 4 Mayıs pazartesi günü yapılan kabine toplantısı sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan, halka sesleniş konuşmasında uzun zamandır sokağa çıkma yasağı uygulamasında olan 65 yaş üstü ile 20 yaş altı vatandaşlara müjdeli bir haber verdi. 4 saat süre ile yürüyüş mesafesindeki alanlara çıkış izni için ilk uygulamalar bu hafta sonu başlayacak.

 0-14 Yaş Arası Sokağa Çıkma İzini Ne Zaman Saat Kaçta!

20 yaş altı vatandaşlar iki gruba ayrıldı. Bunlardan birinci grupta 0 ile 14 yaş arasındaki çocuklar için 13 Mayıs 2020 tarihinde saat 11:00 ile 15:00 saatleri arasında uygulanacak.

15 ile 20 yaş arasına sokağa çıkma izni var mı?

Gençler için 15 ile 20 yaş aralığındaki vatandaşlara ilk uygulama ise 15 mayıs 2020 günü saat 11:00 ile 15:00 saatleri arasında yürüyüş mesafesinde 4 saat sokağa çıkabilecekler.

Sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamalarda ramazan bayramı sonuna kadar hafta sonu kısıtlamaları devam edecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada 5 kritere göre illerin değerlendirilmesi yapılıyor. Bulaş oranı, vaka sayısı , ölüm sayısı ildeki hastalık oranları gibi durumların değerlendirilmesi ile hafta sonu ve giriş çıkış yasakları uygulanmaya devam edecek. Her hafta illerdeki durumlar yeniden değerlendirilecek. Diğer yandan 20 yaş altı ile 65 yaş sütü vatandaşların kısıtlaması ne zaman biteceği konusunda bir açıklama gelmedi. Türkiye günlük koronavirüs vaka sayılarına bağlı olarak risklerin azalması ile kademeli olarak bu kısıtlamaların kaldırılması bekleniyor.

65 yaş üstün ne zaman sokağa çıkabilecek?

Altmış beş yaş üstü ile kronik rahatsızlığı olanlar için 1 ayı geçkin süredir devam eden kısıtlamalarda ilk sokağa çıkış uygulaması 10 Mayıs tarihinde yapılacak. Saat 11:00-13:00 saatleri arasında dışarıya çıkabilecekler.

İŞİN OLSA