Franchise, girişimcinin belli şartları yerine getirerek bir firmanın isim hakkını alarak o firmanın mağazasının aynısını başka bir bölgeye açmasıdır. Bu sistem oldukça revaçtadır ve tercih edilmektedir. Bayilik ise daha değişik bir olgudur ve girişimcinin bir firmayla anlaşıp kendi logo ve ismiyle o firmanın ürününü satmasıdır. Franchise daha az riskli bir durumdur çünkü bu sistemde girişimcinin tüm masrafı ismi veren firma tarafından karşılanır.

Tabii ki girişimci de belli bir miktar parayı kullanmaktadır. Franchise de anlaşılan firmanın ismi ve logosu aynen kullanılır ve aynı tarzda mağaza açılır. Franchise alan girişimci aldığı bayinin ürününü belli bir yüzde kazanarak satar. Franchise de logo ve isim hakkı için belli bir ücret ödenir. Bayilite ise girişimci logo ve ismi kendisi tasarlayarak kullanabilir. Bayilikte anlaşacağınız firmaya belli bir ödeme yapmak zorundasınız. Bayilik aldığınızda ürünlerin parasını vererek alır ve kendi adınıza farklı bir fiyata satarsınız.

Bayilikte iş tecrübesi ve pazarlama konusu oldukça önemlidir. Bayilik franchise ye oranla daha bağımsız bir sistemdir. Franchise de hassas dekorasyon kuralları varken bayilikte dekoru girişimci istediği gibi ayarlayabilir. Bayilikte ise franchiseye oranla daha büyük yatırım gerekmektedir. Franchise ya da bayilik almayı düşünen girişimci çevre etüdünü ve hangi yaş grubuna hitap edeceğini iyi araştırmalı ve çok iyi bir yer seçimi yapmalıdır.

Editör: TE Bilisim