Türkiye'nin 81 şehrinde bilindiği üzere bir çok zincir market bulunaktadır. Yurt geneline yayılan ve vatandaşların beğenisini kazanan zincir marketler son birkaç yıldır aktüel ürünleri ile de cazip fiyatlarla bir çok ürünün satışını gerçekleştirmektedir. Fiyatlar uygun olduğu için küçük esnafların satış yapamıyoruz açıklamalarından sonra Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Artık zincir marketler aktüel kampanyaları yapamayacak, bir çok ürünü satamayacak. Peki zincir marketlerde hangi ürünler satılmayacak? İşte küçük esnafı korumaya yönelik alınacak önlemlerin detaylarını veriyoruz.

Zincir Markete Satış Yasakları

Buna göre Resmi Gazetede yayımlanması ile birlikte zincir marketlerde 1500 metre kareden büyük mağazalar ve elektronik ortamdan yapılan satışlar hariç olmak üzere mağazalardan tütün ürünleri, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. Zincir marketler bu ürünleri sadece internet üzerinden satalabilecektir. Aktüel kampanyalarında genel olarak beyaz eşya, cep telefonu vb. gibi elektronik ürünler dikkat çektiği için artık bu ürünler satılamayacak ve büyük çoğunlukta aktüel kampanyaları sona ermiş olacak. Marketler belirtilen sektörlerde ki ürünlerden hariç farklı ürünleri yine aktüel olarak satışa sunabilecektir.

Coğrafi Ürünler Satılacak

Zincir marketlerin yüzde 1'lik kısma coğrafi ürünler eklenecek. Burada ilgili yörede ne meşhursa, ilgili yörede ne üretiliyorsa, çiftçilerin bu ürünleri satışa sunulacak.

Yine küçük esnafların korunması için hafta içi ve cumartesi günleri hariç olmak üzere Pazar günleri zincir marketlerin açılış saatleri sabah 11.00'dan önce olmayacak. Bu sayede küçük esnafın özellikle unlu mamuller gibi alanlarda satış yapmasına olanak sağlanacak.