Zeytin Atıklarından Elektrik Üretimi Yapılacak

Marmarabirlik Yönetim Kurulu başkanının yapmış olduğu yazılı açıklamada, iki yıl önce başlatmış oldukları AR-Ge projesi kapsamında olan Zeytin Atıklarından Elektrik Üretimi projesinin artık sona yaklaştığını şuanda test çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. 2,5 dönüm alanın üstüne hemen hemen 3 milyon lira harcama yapılarak Marmarabirlik Entegre tesislerinde kuruldu. Kısa bir süre önce güç sistemlerinin tamamını çalıştırarak deneme testlerine başladık, resmi açılışı Eylül ayında yapmayı düşünüyoruz diye açıklamalarda bulundu.

Dünyanın çoğu yerinde zeytinin kara suyununun arıtılmasını çok zor ve maliyeti yüksek olduğunu söyledi. Marmarabirlik bu projeyi gerçekleştirebilmek için zeytin atıklarına yıllık 500 lira ödedi. Bu durumda bir yılda elektrik tüketimi 1 milyon ciaranı ulaşmaktaydı. Bu proje için kurulan tesis de bir yılda 4 bin tonluk zeytin atığından 2 milyon kilovat ekeltrik enerjisi üretilebilecek. Şu ana kadar projemizde hiç bir sıkıntı yaşanmadı. Bu projemizi dünya markaları bile inceleyecek. Burada üretilen syngaz gazlaştırma sistemi sayesinde çevrim türbinini döndürecek ve bu sayede elektrik enerjisi üretilecek. Atıkları gazlaştırma esnasında ortaya çıkan ısıyı da atık suların arıtılmasında kullanıcaz. Bu projede verimlilik %87 olacak şekilde tasarlandı. Bu proje dünyada bir ilk olduğu için daha projemiz işleme geçmeden uluslararası marka temsilcileri incelemek istediklerini bildirdi. Kurmuş olduğumuz bu tesisten maydana getirelecek elektriğin satış işlemleri için UEDAŞ'a yaptığımız başvuru kabul edildi. TEDAŞ Ankara'da ise izin aşaması haal devam ediyor.

Yerli üretim ile elde edilen elektriğin gerçekleştirilmesinden dolayı ek olarak teşvik de alacaklarını belirterek, senede 2 bin kilovat elektrik satımından 300 bin dolar gelir sağlanacağını söyledi. Biz Marmarabirliği çok daha güçlü bir hale getirmek istiyoruz hedefimiz bu diye belirtti. Tesisimizde güneş enerjisi ve yenilebilir enerji ile de elektrik üretimi yapıldığının da altını çizdi. Biz kooperatifimizi ortaklığımız ve Marmarabirliği daha güçlü bir hale getirmek için çalışıyoruz.

Editör: TE Bilisim