Ülkemizde yoksul ve dar gelirli vatandaşlara başta devlet olmak üzere belediyeler ve kamu kurumları aracılığı ile yardım ve destekler sağlanmakta olup özellikle bu yardım ve destekler farklı kalemlerde ödenmektedir. Peki hali hazırda hangi yardım ve destekler ödenmektedir? Ne kadar destek verilmektedir? İşte detaylar.

Tüm Yardımlar

SGK Rehberi tarafından hazırlanan habere göre devletin yoksullara yaptığı yardımlar farklı kalemlerden oluşmaktadır. Bunlardan ilki genel sağlık sigortası ödemesi olup bu kapsamda yeşil karta sahip olan vatandaşların aylık 88 TL tutarındaki kısmı devlet tarafından karşılanmaktadır.

Devlet tarafından sunulan bir diğer yardım ise barınma yardımı olup bu kapsamda oturulmayacak derecede bakımsız ve eski evi olan vatandaşlara evlerini onarmaları için 15 bin TL’den 25 bin TL’ye kadar yardım desteği verilmektedir.

Resmi nikahlı eşini kaybetmiş, sosyal güvencesi olmayan yoksul kadın vatandaşlara 275 TL ödeme verilirken aynı zamanda, askerlik görevini yapanların yardıma muhtaç ailelerine 275 TL ödeme, babası askerde olan 18 yaşından küçük muhtaç durumdaki çocuklara aylık 100 TL, annesi veya babası vefat etmiş 18 yaşından küçük muhtaç durumdaki çocuklara ayda 100 TL destek sağlanmaktadır.

Kadınlara sağlanan yardımlardan biri olarak doğum yardımında birinci çocuk için 300, ikini için 400 ve üçüncü için ise 600 TL ödeme yapılmaktadır. 0-2 yaş arasında ikiz, üçüz bebeği olan yoksul ailelere ayda 150 TL de verilen destekler arasındadır.

Aynı zamanda bu salgın sürecinde ihtiyaç sahibi hanelere aylık 75 ile 150 kWh karşılığı TL elektrik desteği, şartlı eğitim desteği kapsamında yılda 9 ay olmak üzere ilköğretimdeki erkek öğrenciye 35, kız öğrenciye 40 TL, ortaöğretimde ise 50 TL’ye 60 TL ödeme verilmektedir.Tüberküloz veya SSPE hastalarına ise aylık bin 460 TL yardım verilmektedir.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Devlet tarafından sağlanan bu yardımlardan yararlanmak isteyenler bağlı bulundukları il veya ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yaparak destek alabilmektedir. İlgili yardımlardan yararlanmak isteyenlerin ise bazı durum ve şartları sağlaması gerekmekte olup detaylı bilgi başvuru sırasında öğrenilebilmektedir.

Editör: TE Bilisim