Türkiye'de özellikle pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik dar boğazda, özel bir fon oluşturuldu. Esnaflara yönelik sunulan bu kampanya dahilinde bir yıl geri ödemesiz olmak şartı ile düşük faizli ve 60 ay vadeli yeni kredi paketleri sunulacak.

Yeni kredi kampanyası şartlar neler?

Kredi Garanti fonu ile Avrupa yatırım fonu aracılığı ile düzenlenen program kapsamında 300 milyon TL'lik hibe ve 300 milyon TL'lik destek ile 600 milyon TL gibi yüksek bir kredi fonu oluşturmuş durumda. Proje kapsamında esnaflar, işletmeler ve kobiler maksimum 1 milyon 125 bin TL'ye kadar kredi çekebilecek. Çekilen bu kredilerde bir yıl boyunca herhangi bir ödeme yapılmayacak. Bir yılın ardından ise 60 aya kadar vade yapılabilecek krediler çok daha uygun tutarlar ile geri ödenebilecek.

Yeni kredi kampanyasından kimler yararlanacak?

Proje kapsamında Türkiye genelinde 7,5 milyar liralık bir kredinin kullanılması bekleniyor. Herhangi bir sektör ayrımı olmayacağı gibi işletmelerin özellikle yeni istihdam sağlaması ya da mevcut istihdamını koruması adına desteklerin farklı alanlarda da devam edeceği belirtildi. Daha önce de benzer projeler ve anlaşmalar yapan Kredi Garanti Fonu, zor dönemden geçen KOBİ ve esnaflar için ciddi bir destek sağlamış olacak.

Yapılan resmi açıklamalarda mevcut fonun katma değeri yüksek alanlarda kullanılmasının hedeflendiği, sürdürülebilirlik için katkı sağlayacağı ve aynı zamanda nakit akışında yaşanan sorunların da belirli bir süre boyunca olumsuz etkiler yaratmamasının amaçlandığı açıklandı. Ödemenin yapılmayacak olması ise en cazip taraf.

Başvuru süreçlerinin tamamlanması ile birlikte yapılacak değerlendirmelerde fondan destek almaya hak kazanacak KOBİ ve esnaflar belirlenecek ve gerekli olan kredilendirme işlemleri başlatılacak. Özellikle işlemler sonucunda Türkiye genelinde kaç bin kişinin bu imkândan yararlandığı, sağlanan kredi ve fonların toplam tutarının da net olarak açıklanması bekleniyor.