Yabancı Yatırımcıların Hisse ve Tahvil Satışları Devam Ediyor

10 Nisan haftasında Merkez Bankası 'nın verilerine göre, yabancı yatırımcıların devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyü bir önceki haftaya oranla piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak azalma gösterdi. Merkez bankası verilerine göre bu rakam 201.5 milyon dolar eksildi. Yine 10 Nisan haftasında yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse portföyü de 112,2 milyon dolar azalma gösterdi. 10 Nisan haftası itibarıyla Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki DİBS stoku 45 milyar dolar olarak belirlendi. 3 Nisan haftasında ise Verilere göre, DİBS stoku 45.28 milyar dolar olmuştu. Aynı haftada arındırılmış giriş tutarı ise 175.4 milyon dolar olarak açıklanmıştı.

10 Nisan haftası itibarıyla Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stoku 52.95 milyar dolardan 53.08 milyar dolara yükselerek büyük bir başarıya imza attı. Yabancıların Türkiye 'deki hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetlerinden (DİBS) oluşan portföy yatırımları Merkez Bankası'ndan daha önce yapılan açıklamaya göre yılın ilk iki ayında 8.5 milyar dolar azalmıştı. 2014 yıl sonuna göre yabancı yatırımcıların hisse senedi stoku Merkez Bankası verilerine göre yüzde 7.2 azalışla 57.5 milyar dolara geriledi. Aynı verilerde DİBS stoku ise yüzde 9.7 azalışla 47.1 milyar dolara indi.

 

Türkiye’nin toplam yurtdışı varlıkları Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre 2014 yıl sonuna göre yüzde 1.0 artarak 232.4 milyar dolara yükselirken yükümlülükleri ise yüzde 4.1 azalışla 634.6 milyar dolara kadar düştü. Bu verilerde de görüleceği üzere Yabancı Yatırımcıların Hisse ve Tahvil Satışlarının Nisan ayında da devam ettiği görüldü.  

Editör: TE Bilisim