Ülkemizde yoksul, dar gelirli ve yardıma muhtaç binlerce vatandaş için sağlanan yardım ve desteklerden biri de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan muhtaç aylığı. Özellikle az bilinen bir yardım olarak şartları sağlayan herkes bu yardımdan yararlanabiliyor. Bu noktada merak edilen VGM muhtaçlık yardımı ve yardıma ilişkin başvuru şartları ile diğer detaylar ise haberin devamında yer alıyor.

Muhtaç Aylığı Şartları Neler?

T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından hayır şartlarının yerine getirilmesi amacıyla bireylere sağlanan muhtaç aylığı bulunmakta olup muhtaç aylığında yararlanmak için ise vatandaşların birtakım şartları sağlaması gerekmektedir. Bu noktada:

Annesi ya da babası olmayan çocukların yanı sıra yüzde 40 ve üzerinde engeli olanlara; sosyal güvencesi olmaması, herhangi bir gelir veya aylığı bulunmaması, Mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olması ile geliri ve taşınmaz mülkü bulunmaması, gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı mevcut olmaması veya olup da bunlardan elde edeceği aylık ortalama gelirinin bu yönetmelikle belirlenen muhtaç aylığı miktarını geçmemesi şartı başvuru yapılabilir.

Öğrenciye Yardım

VGM tarafından ayrıca yetim ve muhtaçlık durumunda ilkokul, ortaokul, lise ve yükseköğrenim öğrencilerine eğitim yardımı hizmeti, yetim ve engellilere muhtaç aylığı hizmeti, ihtiyaç sahibi kişilere kuru gıda ve sıcak yemek hizmeti verilmektedir.

Nasıl Başvuru Yapılır?

İlgili şartları sağlayan vatandaşların muhtaç aylığı başvuru formu ve engelliler için özrünü belirten sağlık kurulu raporu ile ikamet ettiği ilin bağlı olduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğüne şahsen veya posta yoluyla göndererek başvuru yapabilmektedir. Bağlı bulunulan ilde veya ilçede hangi müdürlüklerin olduğu aşağıda yer alan linkte detaylı olarak ifade edilmiştir.

Ne Kadar Ödeme Yapılır?

2020 yılı itibari ile muhtaç engelliler ile yetim çocukların her birine aylık olarak 967,07 TL ödenmekte olup aylık alanların, vefat etmesi, muhtaçlık durumunun ortadan kalkması, bakım altına alınması, erkek çocukların 18 yaşına girmesi, kız çocuklarının ise yükseköğretimde 25 yaşını tamamlaması, aylığın 3 ay aralıksız alınmaması gibi durumlarda kesilmesi durumu söz konusudur.

Muhtaçlık başvuru formu ve daha detaylı bilgiler için: https://www.vgm.gov.tr/faaliyetler/hayir-hizmetleri/muhtac-ayligi

Editör: TE Bilisim