Vergi ve SGK Prim Borçları Ne Zaman Yapılandırılacak? Başvuru Nasıl Yapılacak?
Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekili Mehmet Muş geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya göre; SSK prim borçları ile vergi borçlarının yapılandırılması ile ilgili bir çalışma yapıldığını müjdesini verdi. Türkiye Büyük Millet Meclisine gelecek olan çalışma 43 maddeden oluşuyor. Taslağa göre SGK borçlarının vergi borçlarının yapılandırılması öngörülmektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan çalışmanın plan ve bütçe komisyonundan geçmesinin ardından TBMM Genel Kurulunda oylanarak resmi gazetede ilan edilecektir. Yürürlüğe girmesinin ardından başvuru şartları ile nasıl başvuru yapılacağı da belli olacak.

Vergi Affı olacak mı?

Basın mensuplarının sorduğu sorulardan bir tanesi de vergi affı gelecek mi? Başkanvekili Mehmet Muş yaptığı açıklamalarda vergi affı demeyi yanlış olduğunu ifade ederek. SGK prim borcu yapılandırma çalışmasını şu anda teknik çalışmanın tamamlama aşamasında olduğunu, akabinde plan ve bütçe komisyonuna sunulacağını ifade etti.

Sicil affı olacak mı?

Şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunmuş olan çalışmalarda sicil affını getirecek bir düzenleme bulunmuyor. Pandemi döneminde buna benzer bir çalışma gerçekleştirilmişti. Yakın zamanda sicil affı gelip gelmeyeceği konusu henüz netlik kazanan bir durum değildir.

Kısa çalışma ödeneği uzatılacak mı?

Kısa çalışma ödemesi Cumhurbaşkanlığı kararı ile uzatılabilmektedir. Mart ayında başlatılan kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılması konusu gündeme geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan kanun teklifine göre SGK prim desteğini ise sigortası fonundan karşılanması istihdamın artırılmasına yönelik olarak çalışma yapılıyor. Kısmi çalışma hizmet erbabına alınarak bazı vergilerden istisna haline getirilmesi, en düşük sigortalı sayısına ek ilave istihdam gerçekleştirmesi gibi düzenlemede için içeren çalışma Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulduğu ifade edildi.

İŞİN OLSA

Editör: TE Bilisim