Vakıf Emeklilik Pazar Payını Arttırıyor

Ülkemiz de 2003 yılından bu yana tek parti hükümet dönemi yaşandığını belirten Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan bu dönemde orta ve uzun vadeli plan ile programlar dâhilinde reformların hızlıca hayata geçirildiğini belirtti. Devamın da ekonomik istikrarın sağlanabilmesinin en önemli unsurunun politik istikrar olduğunu ifade ederek önümüzdeki dönemde beklentiler doğrultusunda büyüme ve cari açık gibi bazı kalemlerdeki iyileşmelerin hızla ilerleyeceğini ve Türkiye ekonomisinin performansının olumlu yönde devam edeceğini düşünüyorum diye belirtti.

2015 yılında 12'nci yaşını kutlayan Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) kurulduğu günden bugüne kadar reel sektörün üzerinde büyümeyi sürdürdüğünü söyleyerek, en çok da son birkaç yılda Türkiye'de bireysel emeklilik alanında ciddi bir yol kat etti ve 2013 yılında başlayan yüzde 25'lik devlet katkısı Bireysel Emeklilik Sistemini daha cazip hale getirerek bir nevi sektöre doping etkisi yapmış oldu. Sonrasında ise Bireysel Emeklilik Sistemi'nde artan katılımcı sayısı ve yükselen tasarruf oranları ile sektörümüzün ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlayan bir alan olduğunu bizlere bildiriyor. Bu açıdan Bireysel Emeklilik Sistemi bireysel tasarrufları ekonomiye aktarmada önemli bir işlev göriyor. BES gibi devletin birçok sektörü destekleyici ekonomi politikalarını hayata geçirip Türkiye ekonomisine pozitif bir ivme sağlıyor. Ayrıca otomatik katılım uygulamasının da başlamasıyla birlikte sektörün daha da büyüyeceğini düşünüyoruz dedi.

2003 senesinden 2013 senesinin başına kadar sisteme 3 milyon 100 bin kişi girerken devlet katkısı sistemine geçtikten sonra buna 2 milyon kişinin daha ilave olduğunun altını çizerek Mart 2015 itibarıyla 5 milyon 300 bin üzerinde BES katılımcısı oldu. Burada ki Fon miktarına baktığımız zaman da 2013 yılının başına kadar sistemde toplanan fon miktarı 20 milyar TL oldu. Şimdi Mart 2015 itibarıyla ise yaklaşık olarak 40 milyar liraya ulaştı. Bu durumda 9 yılda 20 milyar lira birikiyor ama son 2 yılda bunun üzerine yaklaşık 20 milyar lira eklenmiş oluyor. Bu birikimin 36.4 milyar lirası vatandaşlarımızın kendi birikimi diye belirtti.

Editör: TE Bilisim