Ülkemizde emekli olmak isteyenlerin en çok çekindiği konuların başında emekli olduktan sonra ne kadar ödeme alacak olmaları, yüksek maaş nasıl alınır şeklinde konular olup özellikle ilgili konulara ilişkin hali hazırda uygulanan ama kimsenin bilmediği bir detay bulunuyor. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin ise birtakım şartları sağlaması gerekmekte olup özellikle bazı durumlar bu haktan yararlanmak mümkün oluyor. Buna göre SGK tarafından emekli olan dul ve yetim kadınlara üç emekli maaşı birden verilmekte olup bazı durumlarda erkeklere ise çifte maaş ödemesi yapılabilmektedir. İşte ilgili uygulamaya ilişkin detaylar.

Kimler Üç Emekli Maaşı Alabilir?

İlgili üç maaş hakkında yararlanmak isteyenlerin ise birtakım şartları sağlaması gerekmekte olup bu haktan yararlanacak olanları kadın ve emekli olması gerekiyor. Bu noktada, kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olan ve maaş alan kadınlar aynı zamanda, vefat eden BAĞ-KUR emeklisi kocasının ölümü sonrasında da dul aylığı almaya hak kazanıyor. Bu duruma ek olarak ise daha önceden emekli Sandığı'ndan emekli alan babası bulunuyorsa, babasının vefatından sonra yetim aylığı alabiliyor. Bu durumda da bu şartları sağlayan bir kadın emekli SGK’dan üç maaş birden alabiliyor.

Çifte Maaş Nasıl Ödenir?

SSK ve BAĞ-KUR emeklisi anne ve babanın ölümünün 30 Eylül 2008 tarihinden sonra gerçekleşmesi durumunda her ikisi de SSK'lı ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın da yarısı, BAĞ-KUR ise düşük aylığın yarısı bağlanmaktadır. Fakat her ikisi de Emekli Sandığı’ndan emekli olmuşsa bu durumda yüksek maaş bağlanmaktadır. Anne, babadan biri BAĞ-KUR ya da SSK'lı, diğeri Emekli Sandığı'na tabi ise yetim iki maaşı tam alınmaktadır.

Kimler Çifte Maaş Alabiliyor?

Herhangi bir sigortaya bağlı olarak vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş ama hakkı elde ediliyor. Bunun yanı sıra Bireysel Emeklilik Sitemine yatırım yapanlar ise normal sigortalılığı kapsamında emekli olanların yanı sıra bir de BES ile emekli olmaları durumunda da yine çifte maaş alması mümkün oluyor. BES sistemi ile emeklilikten ise herkes yararlanabiliyor.

Editör: TE Bilisim