Türkmen Gazı için Avrupa Birliği Devreye Girdi

Başkent Aşkabat'ta Türkmenistan Azerbaycan Türkiye Avrupa Birliği Dörtlü görüşmesi oldu. Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Baymurat Hocamuhamedov'un doğalgazdan sorumlu ev sahipliğinde yapılan görüşmeye Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natik Aliyev ve Avrupa Birliği Komisyonu Enerji Birliği Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic geldi. Yapılan görüşmede Türkmen gazının Avrupa'ya ulaştırılmasına yönelik konular konuşuldu.

Görüşmedeki konuklar enerji sektöründeki işbirliği konularının yanı sıra ortak doğalgaz boru hattı projeleri ve Hazar bölgesindeki doğalgazın Avrupa'ya taşınması gibi meselelerde görüş alışverişi yaptılar. Davete gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Türkmen doğalgazının Hazar Denizi'nden geçişini siyasi ve teknik alanlarda desteklediklerini belirtti. Bakan Yıldız Türkiye'nin Türkmen doğalgazının Türkiye üzerinden AB'ye iletilmesiyle ilgili pozitif tutumunu 1990'lı yıllardan bu yana devam ettirdiğini söyledi. Görüşmede dörtlü Hazar bölgesindeki doğalgazın Avrupa'ya ulaştırılmasına yönelik hukuki ticari teknik ve diğer konular üzerinde fikir teatisi yaptılar. Yapılan görüşme bittikten sonra taraflar ortak deklarasyon yayınlayarak Türkmenistan Azerbaycan Türkiye Avrupa Birliği hattında enerji güvenliği konusunda sıkı bir işbirliği yapılması konusunda mutabık kalındığı önemle konuşuldu. Bu konuda Avrupa Birliği Komisyonu Enerji Birliği Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic öncülüğündeki heyet Türkmenistan'da çeşitli temaslar yapılıyor. Konuşulan yeni proje Azerbaycan ile Türkiye'nin öncülüğünde hayata geçirilmekte olan TANAP projesinin de bir parçası olacak ve bu konu hakkında uzmanlar hazar geçişli boru hattında çevre sorunlarının ön plana çıktığını söylüyorlar. Bu konuyla ilgili olarak Dünya Bankası'nın isteği üzerine RSK Enviroment şirketi proje ile ilgili fizibilite çalışmaları yapıldı. Yapılacak projenin çevreye hiçbir zararının bulunmadığını açıkladı.

Ortalama her sene 70 80 milyar metreküp doğalgaz üreten Türkmenistan uzun yıllardır Rusya ve İran'a doğalgaz ihracı yapılıyor. Geçtiğimiz 2009 sensinde bunlara ilaveten Çin pazarına yönelen Türkmenistan bu ülkeye ihraç ettiği doğalgazı her sene düzenli olarak yükseltiyor. Dünyanın 4.büyük doğalgaz ülkesi konumundaki Türkmenistan, enerji kaynakları için yeni pazarlar araştırıyor. Güney Asya ülkeleri ile birlikte Avrupa pazarı şimdilik gündemde. Güney Asya'nın iki dev ülkesi Hindistan ile Pakistan için Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı projesinde sona yaklaşıldı. Önümüzdeki dönemde projenin hayata geçirilmesi için düğmeye basılacak.