Ülkemizde bilindiği üzere pazar araştırmaları Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından yayımlanmakta ve bu bilgilere göre işsiz sayısı, enflasyon oranı, alım gücü gibi konular hakkında açıklamalar yapılmaktadır. Buna göre Türkiye Kamu-Sen tarafından bugün yapılan duyuruda TÜİK tarafından yayımlanan yoksulluk sınırına ilişkin bilgi verildi ve rakam üzerinden değerlendirmeler yapılarak alım gücünün azaldığı belirtildi. Peki detaylar nedir?

Eylül Yoksulluk Sınırı

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından yapılan resmi açıklama ile Eylül ayı yoksulluk sınırının 3.704,19 TL olduğu belirtildi. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki bu rakam tek kişilik bir bireyin ihtiyacı olarak belirlenmiş olup dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 7 bin TL'den fazla olduğu görülmektedir. İlgili rakamlar üzerinden Türkiye Kamu Sen tarafından resmi bir duyuru yapıldı.

Kamu-Sen: Alım Gücü Azaldı

Türkiye Kamu-Sen tarafından yayımlanan resmi duyuruda TÜİK tarafından yayımlanan rakamlara ilişkin değerlendirmeler yapılara pandemi süreci dahil olmak üzere 9 ayda ülkemizde asgari ücret ile yaşayan bir vatandaşın alım gücünün yüzde 4,6 oranında eridiği belirtildi. Yani asgari ücretlinin maaşı 2 bin 324 TL olarak devam etse de bu rakamın yüzde 4,6 oranında azaldığı ve maaşın aynı olduğu ancak alım gücünün erimeye devam ettiği belirtildi.

Sizce alım gücü yüzde kaç eridi, maaşlara 2021 yılı için ne kadar zam yapılması gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim