Türkiye İstatistik Kurumu 3 Eylül 2020 tarihli açıklamış olduğu enflasyon rakamlarına göre memur maaşlarına emekli maaşına zam oranı ile Eylül kira zammı artış oranları belli oldu.

TÜİK her ayın üçünde açıklamış olduğu enflasyon oranlarını bugün son dakika açıklaması olarak duyurdu. Bu kapsamda Ağustos enflasyon oranı rakamlarına göre Eylül kira artışı ne kadar olacak? Emekli maaşı ile memur maaşı enflasyon artışına ne kadar bir etkisi olacak konusunda bazı detayları paylaşmak istiyoruz. 

Temmuz ayında 0.58 olarak açıklanan enflasyon Ağustos ayında 0.86 olarak açıklandı. Memurlara 2020 yılı ilk altı ayında yüzde 4 artışın yanı sıra yüzde 1.75 enflasyon farkı da yansıtıldı. Kamu kurumu personelleri 2021 yılı Ocak ayında enflasyon artışlarında ki yüzde 4'lük artışın üstüne çıkan kısımlarına maaşlarına yansıtılacak. Bu kapsamda Eylül ayı ile Aralık ayı arasında açıklanan rakamları da aktarmaya devam edeceğiz.

EN DÜŞÜK ARTIŞ;

Tüketici Fiyat Endesksi TÜFE yüzde 11.77 olarak açıklandı. Ağustos ayında bir önceki yıl ile 12 aylık ortalama ise yüzde 11.27 olarak açıklandı. Ürün bazındaki açıklamada; haberleşme, eğlence ve kültür ve eğitim sektörü fiyat artışının az olduğu kategoriler oldu. 

EN YÜKSEK ARTIŞ;

Enfa zla artışın olduığu sektör daha önceki ayda olduğu gibi çeşitli mal ve hizmetler oldu. gıda ve alkolsüz içecekelr ise yüzde 13.51 olarak açıklandı. 

EYLÜL KİRA ZAMMI NE KADAR OLDU;

Bilindiği gibi yasal mevcuat gereği 12 aylık baz alınan TÜFE yüzde 11.27 olarak açıklandı. 1000 Tl kira ödeyen bir kiracı 112.7 Tl artış yapılacak. 2000 Tl olan kirada ise 225.4 olarak güncellenecek.

İŞİN OLSA