Trafik Cezası Olanlara İyi Haber

Trafik cezalarında taksit dönemi başlıyor. Bundan sonra trafik cezasını taksitle ödemek mümkün. Sürücüler bu haktan yararlanabilmek için cezanın ardından 1 ay içinde vergi dairesine başvuracak. Ekonomik durumu iyi olmayan sürücüler Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan yeni düzenlemeyle güldü. Sürücüler artık trafik cezalarını 1’i peşin olmak üzere 4 taksit halinde ödeyebilecek. Bu uygulama kapsamında düzenlemeler sadece cezalara gelmedi. Uygulamaya göre ölümlü trafik kazasına karışarak “asli” kusurlu olan sürücülerin ehliyetine mahkeme kararı ile bir yıl süreyle el konulacak. Uygulamada yeni ehliyetlerin bedeli de belirlendi. Çipli ehliyetler 15 Lira karşılığında alınacak. Trafikte uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan sürücülerin ehliyetine de 5 yıl süreyle el konulacak.

Gaziler de Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklerden payını aldı. Dün kararın Resmi Gazete’de yayımlanması ile birlikte talep etmeleri halinde kendilerine ayrılmış park yerlerinden istifa etmeleri için engellilere ve gazilere park kartı verilecek. Sürücü Belgesi alımında da yeni düzenlemeler yapıldı. Sürücü belgesi alacaklarda aranacak yaş ve öğrenim şartlarında değişikliğe gidildi.

 

Yeni düzenlemeye göre trafikte uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan sürücülerin ehliyetine 5 yıl süreyle geçici olarak el konulacak. Sürücüler bir yıl içerisinde 3 defa 100 ceza puanını doldurmaları durumunda ehliyetleri artık süresiz olarak iptal edilmeyecek. Ama sürücüler bir tutanak ile Sulh Ceza Hakimlikleri’ne sevk edilecek ve mahkeme kararına göre işlem yapılacak. Eğer trafikte sürücü uyuşturucu, uyarıcı ve alkol testine itiraz ederse idari para cezası dışında 20 ceza puanı da alacak. Yeni uygulamadan en karlı çıkan trafik cezası olan sürücüler oldu. Artık cezalarını biri peşin olmak üzere 4 taksit halinde ödeyebilecekler. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi durumunda idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilecek. Taksit işlemleri için sürücülerin 1 ay içinde Vergi Dairesi’ne başvurmaları gerekiyor.  

Editör: TE Bilisim