Koronavirüs nedeniyle ülke genelinde pek çok sektörde çalışanlar işlerine a ra vermek zorunda kaldı. İşyeri geçici süreli olarak kapatıldı. Kısa çalışma ödeneği devreye girdi.

Toyota'nın dünya genelinde 370 bin 870 çalışanı olduğu açıklanmıştı. Toplam sermayede 150,165,000 Tl’ye ulaşan Toyota'nın Sakarya ilinde fabrikası bulunuyor. 1990 yılında kurulan ve 1994 yılından beridir üretime devam eden otomobil devinin dünya genelinde 150'den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Ayrca Türkiye genelindeki çalışan sayısı 900 ile 1000 arasında olduğu açıklandı. 500 kişi bordrolu diğer çalışanlar ise taşeron olarak görev yapıyor.

"1 YIL GELİRİMİZ OLMASADA MAAŞ ÖDEYECEĞİZ;"

Türkiye Ceo'su Ali Haydar Bozkurt yaptığı açıklamada en kötü senaryo için planları yaptıklarını ifade etti. Planlanan en kötü senaryoya göre 1 yıl boyunca hiç satış yapılamayacağı satışların tamamen durduğu bir noktada dahi hiç gelir elde edemesekte çalışanlarının mağdur olmaması için planların yapıldığı aktarıldı. "çalışanlarımızın ve ailelerinin mağdur olmaması için her ay ücretlerini ödeyecek şekilde planlamamızı yaptık" dedi.

"KİMSEYİ İŞTEN ÇIKARTMAYACAĞIZ."

Bozkurt "Biz de tüm çalışanlarımız ile birlikte iş partnerlerimizin de ödemelerini sene sonuna kadar yapacak şekilde planlamalarımızı yaptık. Bu süreçte kimseyi işten çıkartmayacağımız gibi, kimseyi zorunlu izne göndermeyeceğiz veya ücretsiz izin kullanmaya da zorlamayacağız." dedi.

"DEVLET DESTEĞİNE BAŞVURU YAPMAYACAĞIZ."

Açıklanan diğer karara göre ise Hazine ve Maliye Bakanlığının kısa çalışma .ödeneğini değerli bulduklarını bundan küçük firmaların faydalanmasına olanak tanımak gerektiği ifade edildi. Küçük işletmelerin faydalanabilmesi için başvuru yapmayacaklarını ifade ederek "İhtiyacı olanlara engel olmamak adına devletin maddi desteğine başvurmayacağız." dedi.

Editör: TE Bilisim