Toplam Tohum İhracatı %10’un Altında

Tohum ithalatı ile ilgili konuşan, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, tohum ithalatının sürekli dışarıdan yapılıyormuş gibi gösterilmesine tepki verdi. “Bütün tohumu İsrail’den alıyormuşuz algısı yaratılıyor” diyen Gençer, böyle bir şeyin söz konusu bile olmadığını dile getirdi. Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, hiç bir zaman İsrail’den alınan tohumun %10’un üzerine çıkmadığını vurguladı. İnsanların Hibrit ve GDO’yu da birbirine karıştırdığını dile getiren Gençer, hibritin kötü bir şey olmadığını söyledi. “Tohum alımında sanki tamamen dışa bağımlıymışız gibi, hatta direk olarak İsrail’e bağımlıymışız gibi gösteriliyor. Yıl içerisinde 200 milyon dolarlık tohum ithalatı yapıyoruz. Burada İsrail’in payı sadece 13 milyon dolar” diyen Gençer, tohum sektörünün tamamen yabancı firmalara ait olduğu düşüncesinin yanlış olduğuna değindi.

Dünya ticaretinde Türkiye’nin tohumculuk konusunda iyi bir yeri olduğunu vurgulayan Gençer, “45 milyon dolarlık tohum ticareti içerisinde Türkiye 1 milyon dolarlık ticaret hacminde bulunuyor. Bu da ilk 10 içerisinde bulunduğumuz anlamına geliyor. Sadece dışarıdan tohum almıyoruz, aynı zamanda 75’den fazla ülkeye de tohum ihracatı yapıyoruz” dedi.

Sözlerine İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ı’da dahil eden Gençer, “Canan Karatay hoca kamuoyu tarafından çok izleniyor. Ancak onun da tohum ihracatı ve ithalatı konusunda bilmediği şeyler olduğunu unutmamak gerek” dedi.

Editör: TE Bilisim