Milyonlarca üniversite mezunu ve ailelerini ilgilendiren konularda olan KYK Borçlarına ilişkin olarak meclisin açılması merakla bekleniyor. Bu noktada hem hükümetin ilgili konuda çalışmalar yaptığı açıklanmış hem de geçtiğimiz aylarda birçok muhalefet partisi KYK borçlarına ilişkin teklif vermiş bulunuyor. Bu teklifler arasında mecliste gündeme gelmesi beklenenler arasında ise CHP Adana Milletvekili Burhannettin Bulut tarafından meclise sunulan KYK borçlarının faizi ile birlikte silinmesine ilişkin öneri yer alıyor. Milyonlarca öğrencinin ödemekte zorlandığı borçların yapılandırılması, silinmesine ilişkin olarak ise 1 Ekim tarihi önemli bir yer tutuyor. İşte o teklife ilişkin detaylar.

KYK Borçları Faizi ile Birlikte Silinsin

CHP Adana Milletvekili Bulut tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada KYK borçları sebebi ile icralık olan öğrencilerin mağduriyeti dile getirildi. Bu doğrultuda meclise araştırma önergesi sunduğunu açıklayan Bulut, “İş bulamayan öğrencilerin borçları faizlerle katlanarak artmaktadır. İş bulabilecek kadar şanslı olanlar ise çalışma hayatına borçlu olarak başlamaktadır. Borçlarına gecikme zammı eklenen işsiz gençlerimiz de iş bulamama kaygısıyla gelecekten umutlarını kesmektedir.

Anketlerde gençlerin yalnızca yetenek ile bir yere gelinebileceğine ilişkin inançları zayıflarken, yüzde 70,3’ü Türkiye’de ‘arkası sağlam’ bir kişinin yetenekli bir gencin önüne geçebileceğini düşünmekte olduğunu ve araştırma verilerine göre, Türkiye’de gençlerin yüzde 62,5’inin eğer imkan olsa yurt dışına yerleşip orada yaşamak istediğini belirtmektedir” açıklamasına yer verildi.

Meclis 1 Ekim’de Açılacak

28 Temmuz’da tatile giren Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Ekim 2020 tarihi itibari ile açılıyor. Meclisin açılması ile birlikte başta KYK borçları olmak üzere birçok konunun görüşülmesi bekleniyor. KYK borçlarına ilişkin olarak ise muhalefet partilerinden teklifler gelmeye devam ediyor. Son olarak MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz tarafından sunulan teklifte Öğrenim Kredisi ve Katkı Kredisi geri ödemelerinde aylık yüzde 1,40’lık faiz uygulamasının kaldırılması için TBMM Başkanlığına müracaat edildi.

Geçtiğimiz günlerde Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından yapılan açıklamada “Resmin bütününe bakmak lazım. Borcunu ödemeyenler için çalışan ve çalışmayanlara yönelik çok önemli adımlar atıldı” açıklaması gelmişti. Meclisin açılması ile konuya ilişkin hangi çalışmaların yapıldığına dair bir açıklama beklenmekte olup ilgili kanun tekliflerin mecliste nasıl karşılık bulacağı merak ediliyor.

Editör: TE Bilisim