Ülkemizde bilindiği üzere kamu kurumlarında taşeron firma aracılığı ile istihdam eden personeller çıkarılan kanun kapsamında 2 Nisan 2018 tarihinde kadroya geçirildi. Bu şekilde kamu kurumlarındaki aracı taşeron firmaları kaldırıldı ve işçiler direkt olarak devlete bağlanmış, sigortaları da 4/D gösterilmiş oldu. Buna göre Yargıtay'a başvuru yapan bir işçinin maaşına verilen zam konusunda emsal karar verildi.

Yargıtaydan Emsal Zam Kararı

2 Nisan 2018'de kadroya geçen taşeron işçi, şirkette çalışırken asgari ücretin yüzde 25'i oranında fazla maaş almaktaydı. Kadroya geçtikten sonra aynı işçi 31 Aralık 2018 tarihine kadar aynı düzeyde maaş aldı ve sosyal haklarına yönelik her hangi bir değişiklik olmadı. Çalışma Genel Müdürlüğünün 1 Şubat 2019'daki taşerondan kadroya geçenlerin ücret artışını içeren detaylı haberini okuyup kendine göre yorumlayan özel güvenlik görevlisi haklarının az olduğunu anlayarak mahkemenin yolunu tuttu.

Asgari ücretin yüzde 25 fazlası yerine ücretine yüzde 4 zam uygulanan çalışan ilgili konuyu detaylı bir şekilde mahkemeye sundu. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin kamuda taşeron şirkette çalışırken kadroya geçirilen işçinin asgari ücret farkının eksik ödendiğini belirttikten sonra ilgili konu da emsal bir karar verildi. Kamuda yüz binlerce taşerondan kadroya geçen işçi bulunmakta olup Yargıtay tarafından verilen bu karar yüz binlerce işçi için emsal karar niteliğindedir.