Geçtiğimiz haftalarda gündemde yer alan haberlerden biri de Sağlık Bakanlığına bağlı olarak çalışan kamu işçilerine yapılması beklenen ek ödeme ve ikramiyeydi. Konuya ilişkin olarak işçilere uygulanacak olan toplu iş sözleşmesi kapsamında Hak-İş'ebağlı Öz Sağlık-İş Sendikası ile Sağlık Bakanlığı'nın üyesi olduğu Türk Ağır Sanayii veHizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasında imzalar atıldı. Peki bilgili kurumlarda çalışan işçilere ne kadar zam yapıldı, işte imzalanan toplu iş sözleşmesine yönelik detaylar ve zam oranları.

İlave Tediye Ödenecek

İki taraf arasında imzalanan sözleşme ile bağlı kurumlarda çalışan işçilere yıllık olarak ek 60 günlük ikramiye ödemesi yapılacağı sözleşmeni 35. Maddesinde yer almış olup bu noktada işçilere 52 artı 60 günlük yani toplamda 112 günlük ikramiye ödemesi yapılacağı açıklandı.

İşçilere aynı zamanda sosyal yardım adı altında da 6 aylık dilimlerde olmak üzere 381 ve 403 TL olarak toplamda 784 TL brüt sosyal yardım ödemesi yapılacağı da ifade edildi. Ek ödeme olarak ise işçilere müktesep hak olmamakla birlikte yıllık olarak 888 TL ödeme yapılacak. Sözleşmenin yürürlük tarihi ile imza tarihi arasında geçen sürede ödemelere ilişkin farklar da geciktirmeden ödenecek.

Ne Kadar Zam Yapıldı?

Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan işçilere TİŞ kapsamında 10 Ağustos’ta imzalanan anlaşmaya göre ilk altı ay için yüzde 8, ikinci altı ay için yüzde, sonraki yıl için ise enflasyon zammı dahil ilk altı ay için yüzde 5,5 ve gelecek yılın sonraki altı ayında enflasyon zammı dahil yüzde 5,75 oranında zam uygulanmasına karar verildi. Brüt günlük çıplak ücreti 116 TL’nin altında olanlara ise 5 TL iyileştirme zammı yapılmasına karar verildi.

İşçilere aynı zamanda haftada bir gün ücretli izin, hizmet süresi bir yıl ile 10 yıl arasında olanlara yıllık 20 gün, hizmet süresi 1o yıldan fazla olanlara ise en fazla 30 gün yıllık izin verilmesi kararlaştırıldı. Bu izin sürelerine ek olarak evlilik, hastalık ve doğum gibi çeşitli mazeret izinleri de sözleşmede yer aldı.

Editör: TE Bilisim