Kamuda çalışan 4D sürekli işçi kadrosu görevlilerinin en çok merak ettiği konuların başında toplu iş sözleşmelerinde sendikalar tarafından talep edilecek konular gündeme gelecek. Taşeron işçiler 2020 TİS görüşmelerinde yeni zam oranlarının yanı sıra belki de ilk defa dile getirilecek olan sorunların çözüme kavuşup kalmayacağını merakla takip ediyor. Dünya genelinde etkisi altına alan yeni virüs Türkiye'de bazı ekonomik adımların da beraberinde getirdi. İşçilerin maaş zammı görüşmelerinin 3 ay daha ertelenmesine neden oldu. Buna göre taşeron işçilerin dile getirilmesini istediği sorunlar bazıları şu şekilde.

TAŞERON İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ

Emeklilere ödenen Ramazan ve Kurban Bayramı'nda 1000 TL ikramiye verilmesi. Çalışanların eş durumu mazeret gibi tayin haklarının gerçekleştirebilmesi için düzenlemeler yapılması. yüzdelik düzenlemesi ek zam gibi bazı düzenlemeler yer alabilir. İşçilerin yoğun olarak talep ettiği konulardan bir tanesi de maaşlarına yapılacak olan artışlarda, geçimlerini sağlayabilecek olması için seyyanen 1000 TL artış gerçekleştirilmesidir.

Bilindiği gibi taşeron işçiler Yüksek Hakem Heyeti kararlarına göre 2018 yılında %8 oranda maaş zammı aldılar. 2020 yılı tüfe 9,98 olarak açıklanırken, 2021 yılındaki beklentisi 9,51. 2022'de 8,52 olarak açıklandı.

TOPLU İŞ  SÖZLEŞMESİ  GÖRÜŞMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Koronavirüsün etkilerinden bir tanesi de Mart ayından itibaren yapılan bazı toplantıların görüşmelerin iptal olması oldu.  Resmi gazetede açıklanan karara görüşmeler 3 ay süreyle ertelendi. Belediyede çalışan işçiler için Ağustos diğer işçiler için ise görüşmeler 31 Ekim tarihinde başlayacak.

Editör: TE Bilisim