Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; kıdem tazminatıyla alakalı olarak yeni önemli ifadelere yer verdi. Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında, kıdem tazminatı alma şartları ne oldu? Kimler kıdem tazminatı alabilecek ve kıdem tazminatı almak için kaç yıl çalışmak gerekli olacak? Merak edilen tüm bu soruların yanıtlarına aşağıda yer vermeye çalışacağız.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, kıdem tazminatı konusunda merak edilen tüm detayları aktardı. Yapılan açıklamada, kıdem tazminatıyla alakalı önemli bilgilendirmelere yer verdi. Yapılan açıklamada, kıdem tazminatına hak kazanabilmek için çalıştığınız iş yerindeki hizmet süresinin ne kadar olması gerektiği konusuna değindi. Kıdem tazminatı için en az 1 yıl süreyle çalışmış olmanız gerekmektedir. Kendi isteğiyle işten ayrılmanız durumunda kıdem tazminatı alınamayacağı ifade edilmektedir. Erkekler için ise askerlik hizmeti, kadınlarda da evlilik nedeniyle işten ayrılmak durumu söz konusu olursa; tazminata hak kazanılmaktadır. Ayrıca emeklilik konusunda da geçerli süre ve prim ödeme gün sayısını doldurmanız durumunda, işten ayrılırsanız dahi kıdem tazminatı alınabiliyor.

Kıdem tazminatı ödemeleri şuan itibariyle tavan fiyat üzerinden 6 bin TL' nin üzerine ulaşmış  durumdadır. 4/A statüstü olarak aktarılan statüde çalışanlara her yıl 30 günlük ücret tutarı kadar (brüt) tazminat ödenmektedir. Yüksek ücretlilerin kıdem tazminatında tavan uygulanmaktadır. Fon sisteminin uygulanışı konusunda ise gündeme aktarılan yasa önerileri veya taslaklarında, mevcut işçilerin çalışmakta oldukları süre boyunca sistemde kalmaları öngörülüyor. Yürürlüğe girmesinin ardından, yeni işçilerin de sisteme tabi edilmesi amaçlanıyor.  İstifa eden işçileerin mevcut sisteme göre kıdem tazminatı alma hakları bulunmuyor. İşçilerin kıdem tazminatı alabilmesinde, yapılan istifanın haklı bir sebepten ötürü yapılmış olması, dayanaklarının bulunması gerekiyor.

Editör: TE Bilisim