Kamu 4D sürekli işçi kadrosu, taşeron işçi toplu iş sözleşmesi süreci için ilk adım atıldığı süreç başlıyor.

Kamu kurumlarında çalışan 4D sürekli işçi kadrosu personelleri için 2020 toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlıyor. Bilindiği gibi Türkiye genelinde koronavirüs salgını nedeniyle belediye işçileri için 30 Haziran 2020, diğer işçiler 31 Ekim 2020 tarihinde TİS sözleşmesi süresi tamamlanıyor. Bu kapsamda kamu 4D işlerinin mali maaş zammı sosyal imkanları ve pek çok konu sendikalar tarafından gündeme getirilerek masaya yatırılması için çalışmalar başlatıldı.

İlk olarak 2018 yılında başlatılan toplu iş sözleşmesinin Yüksek Hakem Kurulu kararına göre işçilere yüzde 4 zam konusunda olmuştur. Bu kapsamda 4D işçiler, altı aylık dönemlerde maaş zammı aldılar. Artan fiyatlar ve enflasyon artışı nedeniyle işçi maaşlarının 2020 maaş zammı görüşmeleri işçileri tarafından merakla beklenen konular arasında yer almıştır. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetki verdiği sendikalar tarafından görüşmeler gerçekleştirilecek. Sendikaların üye sayısı çok olmaları ile temsil hakkı elde edebilecekler. Bu kapsamda Belediye İş Sendikası çoğunluğa sahip olduğu ifade ediliyor. Taşeron işçi 4d kadrosunda çalışan işçilerle ilgili sorunların görüşmesinde masada olması bekleniyor. 

İŞÇİLERİN GÖRÜŞÜLMESİ BEKLENEN KRİTİK BAŞLIKLAR!

Toplu iş sözleşmesi ana başlıkların bir tanesi işlerin maaş zammı olacak. Bunun yanı sıra ekonomik durumlarının iyileştirilmesi ile birlikte sosyal imkanların da artırılması gündem maddesi olacak. Bu başlıklardan bir tanesi eş durumu tayini gibi bazı düzenlemeler içerebilir. Taşeron işçiye bayram ikramiyesi, tayin hakkı, eğitim ödemeleri tutarlarının iyileştirmesi, yüzdelik dilim düzenlemesi, bazı ünvanların görev tanımının yapılması gibi kritik konular taşeron işçilerin çözülmesi bekleyen başlıklar arasında bulunuyor.

İŞİN OLSA