Tarım Ekonominin Bel Kemiği Olmaya hazırlanıyor

Türkiye ekonomisi için tarım hem çok önemli bir istihdam alanı hem de ihracattan enflasyona birçok dinamiği etkileyen bir alan haline geldi. Tarım milli gelir içinde küçük bir paya sahi ama bunun nedeni zaman içinde sanayi ve hizmetlerin ekonomideki yerinin artması olarak görülüyor. Dünden bu güne büyümesini hızla sürdüren Tarım, Türkiye için hayati bir önem taşıyor.

Tarım üretiminde bu gün ülkemiz Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Dünya da 7. sırada olmamıza rağmen bir çok ürün kaleminin üretiminde dünyada ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde coğrafi ve fiziksel koşullara bakarsak, ülkemizde gerek tahıllardan yağlı tohumlara uzanan tarla bitkilerine bunun yanı sıra meyveden sebzeye çeşitli bahçe bitkilerine kadar envai tür tarımsal üretim yapılmasına imkan sağlıyor. 180 ülke bu gün 1600’den fazla ürünümüzü satın alıyor.

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içinde tarımın payı nispeten düşük olsa da bu payı mümkün olan en yüksek katma değere dönüştürecek şekilde kullanmanın önemi de büyük. Verimlilik ise bunu sağlamak için en önemli yol olarak görülüyor. 2000’li yıllar tarım sektörü için çok önemli yıllar oldu. Bazı ürün kalemlerinde 2000’li yıllarda çok önemli bir artış yaşandı. Çok sayıda tarla ürününün üretimi bu dönemlerde ciddi anlamda arttı. İlaçlama ve tohum ise bu artışın en önemli nedeni oldu.

Editör: TE Bilisim