SPK Beklenti Anketlerinin Sonuçlarını Açıkladı

2015 yılı Mart ayı Sermaye Piyasası Beklenti Anketine göre BIST-100 endeksine ait aylık katılımcıların % 54 ile çoğunluğu önümüzdeki ay değişim beklemiyor. Bono ve gösterge oranında ise ankete katılanlardan % 57'si önümüzdeki ay değişim beklemediğini belirtti. Katılımcıların % 42'si ise önümüzdeki 6 ay boyunca değişim beklemediklerini belirtti. Bu anlamda yükselme bekleyen katılımcıların oranı ise senelik dönem için % 40’ta kaldı.

Dolarda ise katılımcıların % 51'i önümüzdeki ay yükselme olmasını bekliyor. Önümüzdeki 1 yıl yükselme bekleyen katılımcı sayısı ise %54. Değişim beklemeyen katılımcılardan % 40'ı önümüzdeki altı ay değişim beklemiyor. Aylık katılımcıların % 54’ü BIST-100 endeksinde bir sonraki ayda değişim beklemiyor. BIST-100 endeksinde yıllık yükseliş beklentileri ise % 38 ve % 46 olarak açıklandı.

Katılımcıların çoğunluğu önümüzdeki ay BIST hisse piyasası işlem hacmine ait olarak değişim beklemiyor. %39 katılımcı ise önümüzdeki 6 ay boyunca yükselme beklemiyor. Yüzde 48 katılımcı ise yıllık dönemde yükselme bekliyor.

Katılımcıların %71’i ise Halka açılacak şirket sayısına ait olarak önümüzdeki ay değişim beklemezken, %45’i de önümüzdeki 6 ay değişim beklemiyor. Senelik dönemde yükselme bekleyen katılımcı sayısı ise %55 olarak belirlendi.

Katılımcıların % 60 ile çoğunluğu Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına ait olarak önümüzdeki ay değişim beklemiyor. Katılımcılar altı aylık ve senelik dönemler için koşullarda iyileşme beklentisi ağırlık kazandığını gösteriyor. Bu konuda görüş bildiren katılımcı sayısı ise % 55 ve % 60 olarak açıklandı. Ankete katılan % 62 katılımcı önümüzdeki ay yabancı yatırımcı oranına ait olarak değişim beklemezken, % 41 katılımcı önümüzdeki altı ay yabancı yatırımcı oranına ait olarak değişim beklemiyor. Yükselme bekleyen katılımcı sayısı ise %41 olarak açıklandı.

Katılımcıların % 56’sı reel kesimin yurtdışı borçlanma durumuna ait olarak önümüzdeki ay için değişim beklemiyor.