Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, milyonlarca vatandaş ve piyasalar tarafından oldukça önemli olan yeni ekonomi paketini canlı yayında açıklıyor. Kamuda ve özelde çok önemli ekonomik adımların atılmasına öncülük edecek yeni ekonomi paketiyle alakalı detaylara haberimizde yer veriyoruz. Şuanda gerçekleştirilmekte olan canlı yayınla alakalı açıklamalara, anlık olarak isinolsa.com adreisnden erişim sağlayabilirsiniz...

Kamu bankalarına toplam 28 milyar TL devlet iç borçlanma senedi verilmesi konusunda açıklama yapan Berat Albayrak “ Sermayelerin güçlendirilmesi stratejisi kapsamında, kamu bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesinden oluşuyor. Yaklaşık 28 milyar TL’ lik devlet iç borçlanma senetlerini kamu bankalarına veriyoruz. Böylelikle kamu bankaları dirençli hale geitirlecektir. Özel bankalar için ise 2018 yılı karlarının dağıtılmaması ve bir dizi stratejinin de devamlılığını sağlayacağız. “ ifadelerini kullandı.

" Ayrıca mali sistemin gözetimve denetiminin sağlanması amacıyla ulusal veri denetim merkezini kuracağız. Bu sayede çok erken bir analiz sağlanmış olacak. Bankacılık alanında yeniden yapılanma sürecine çok önem veriyoruz. " YEP kapsamında emeklilik sistemi üzerinde de çalışmaları barındırıyor. Sürdürülebilir emeklilik sisteminde, vatandaşların ek gelir oluşturarak, çalışmadıkları dönemdeki geçinme kaygısının ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Bu sistemle de finansman bağımlılığı azalacak ve ekonomiyi dışarıdan müdahalelere karşı daha korunaklı bir hale getirecek. Vatandaşların kazançlarına göre zorunlu bir emeklilik sistemi üzerinden, kazanımlar sağlanacak. Kıdem tazminatı fonu da hayata geçirilecek. İşverenlerden yapılacak kesintiler de BES kapsamına toplanacak ve fonlanacak. Fiilen bu fonlar hayata geçirilecek. Yeni yapıyla birlikte 5 yılda, sistemde biriken fonların, milli gelirin yüzde 10' luk kısmının üstüne çıkacağı öngörülüyor. "

ENFLASYON KONUSU

" Hepinizin malumudur ki enflasyondaki en büyük sorunları gıda alanında yaşıyoruz. Bu noktada gıdadaki enflasyonu takip edeceğiz, tarımda milli birlik projesi yürütülecek. "  ifadelerini kullanan Albayrak Bakanlık tarafından çalışılan kapsamlı stratejinin Mayıs ayında işletileceğini ifade etti. Tarımda Milli Birlik Projesi' nin detaylarını da lansmanda, bakanlığımızdan dinleyeceğiz.

Enflasyonla mücadelede taze sebze ve meyve pazarında, Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklığında Sera A.Ş kurulacak. Orta vadede 5 bin hektar alanına ulaşılırken, uzun vadede ihtiyacın % 25' inin karşılanması hedeflenmektedir. " Diğer bir adımda, hayvancılık üzerine " diyen Berat Albayrak; verilecek desteklerle 4 yıl içerisinde küçükbaş hayvan sayısının 100 milyona yükseltileceğini ifade etti.

Hal yasası kapsamında daha rekabetçi bir yapının oluşturulmasının sağlanacağını ifade etti. Tarladan sofraya daha taze, daha etkin ve rekabetçi bir zincir oluşturulacağını söyleyen Berat Albayrak; YEP kapsamında 76 milyar TL' lik tasarruf arttırıcı ve geri kazanım sağlayıcı projelerin aktarıldığını vurguladı. Güçlü tablonun farkında olunmasını isteyen Albayrak, bütçe hedeflerini tutturacak tasarruf adımlarının devam edeceğini söyledi. Seçim öncesinde mali hedefler konusunda nasıl kararlı olunduysa, seçimden sonra da bu şekilde ilerlenileceğini vurgulayan Albayrak; yıl sonu bütçe hedeflerinin de koordineli bir şekilde yürütüldüğünü, bu süreçten sonra da bu şekilde yürütüleceğini ifade etti...

YÜKSEK GELİR GRUPLARININ DAHA ADİL ŞEKİLDE VERGİLENDİRİLMESİNİN SAĞLANACAĞINI DA VURGULADI

Vergi dönüşümü, detaylarını süreç tamamlanınca yıl içerisinde sunumla ortay akoyacaklarını aktaran Albayrak, toplumun tüm kesimlerinin içerisinde olacağı bir ekiple çalışmaların tamamlanacağını aktardı. Vergi mimarisiyle istismarlar ve muafiyetlerin azalacağını, rekabetçi ve daha adaletli, gelire göre artan bir vergilendirmenin, beyannamenin yaygınlaştırılmasıyla vergilerin tabana yayılmasına olanak tanınacağını söyledi.

SGK PAKETİ

Prim gelirlerinin arttırılması, SGK' nın aktüel dengesinin arttırılması amaçlanmaktadır. Prim tahakkuk, tahsilatlarını arttırmaya ağırlık verilecektir.

Editör: TE Bilisim