Devletin dar gelirli ve yoksul vatandaşlara sağladığı çeşitli yardım ve destekler bulunuyor. Özellikle soğuk havaların kapıda olduğu günümüzde bu yardımlar arasında çok beklenen yakacak ve ev yardımı olmakla birlikte bu yardım kapsamında vatandaşlara 20 bin ve 40 bin TL’ye kadar yardım ve destek sağlamaktadır. İlgili yardım ve destekten yararlanmak isteyenler için başvuru şartları ve diğer detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Bakandan Açıklama Gelmişti

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan açıklama doğrultusunda ihtiyaç sahibi ailelerin barınma yardımının 25 bin TL’den 40 bin TL’ye çıkarıldığı açıklanmıştı. Aynı zamanda kira yardımı da bu kapsamda artmıştı.

Prefabrik ev yapımı için 25 bin TL, ev onarımı için ise 40 bin TL yardım verilmekte olup vatandaşların bu yardım ve destekten yararlanması için sağlaması gereken birtakım şartlar bulunmaktadır. Barınma yardımı için sağlanması gereken şartlar:

  • Hane başı gelirin 2020 yılı itibari ile 701 TL’den yani net asgari ücretin 1/3'ünden daha az olması,
  • Onarılacak ya da yapılacak olan evin tam hisseli tapusuna sahip olunması,
  • Engelli, yaşlı, malullük, dar gelirlilik ve yetimlik gibi özel duruma sahip olmak gerekmektedir.

Aynı zamanda barınma yardımı kapsamında da vatandaşların Prefabrik konut yapımı, Betonarme, Ev bakımı ve onarımı ya da ev tadilatı için bu yardıma başvurması, doğal afet sonrasında başvuru yapılması (Covid-19 özel durumu sayılmaktadır) gerekmekte olup yardım tutarı evin özelliklerine göre değişmektedir.

Ne Kadar Destek Verilir?

İlgili yardım ve destek tutarları farklı olmakla birlikte ev tamiri ya da tamiri için başvuru yapılması durumunda 20 bin TL, yeni prefabrik ev yapımı için ise 30 bin TL, yeni bir betonarme ev yapımı için ise üst limit olarak 40 bin TL verilmektedir.

Bu yardım ve desteklerden yararlanmak isteyenler için başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yetkili il ve ilçe birimlerine yapılmakta olup başvuru sırasında kimlik ve gerekirse dar gelirli olduğuna dair belgeyi de vatandaşların yanlarında bulundurması gerekiyor.