Ülkemizde milyonlarca kişimin hayalini kurduğu emeklilik için farklı şart ve durumların sağlanması gerekiyor. Bunlar sigortaya başlama tarihinden itibaren 25 yıl sigortalı olmak, yaş ve prim şartını sağlamak olarak yer alıyor. Bu noktada merak edilen konulardan biri de hiç sigortası olmayan kadınlar ve çiftçiler gibi vatandaşların emekli olup olmayacağı konusuna ilişkin sorular. Özellikle SGK tarafından sunulan seçenekler arasında herhangi bir kurumdan sigortası başlamayanlar için de emeklilik olma şansı bulunuyor. İsteğe bağlı emeklilik ile prim sigortası olmasa da prim şartını sağlayan vatandaşların emekli olması mümkün oluyor.

Sigorta Primi Ne Kadar?

İsteğe bağlı emeklilik kapsamında 2020 yılına ait ödenmesi gereken sigorta primi tutarları artmış olup bu noktada çiftçiler için 781 TL, herhangi bir kuruma bağlı olarak çalışmayan vatandaşlar için 941 TL ve son olarak ise ev hanımları için ise prim 847 TL olarak belirlenmiş bulunuyor.

Başvuru Şartları Neler?

İsteğe bağlı sigortalı olmak için sağlanması gereken birtakım başvuru şartları bulunuyor. Bunlar arasında Türk vatandaşı olmak, herhangi bir kurumda sigortalı olarak çalışmıyor olmak, malul veya yaşlılık aylığı almıyor olmak şeklinde yer alıyor.

Bu şartları sağlamakla birlikte hesaplanan primlerini ödeyen ev hanımları, çiftçiler ve sigortalı olarak çalışmayan vatandaşlar emeklilik hakkı elde edebiliyor. Ev hanımları için isteğe başlı prim ödemesinde yaştan emekli olmak için en az 5400 prim ödemeleri gerekiyor.

Nasıl Başvuru Yapılır?

İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ikamet ettikleri yerin SGK İl Müdürlüğü’ne giderek İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi’ ile başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru formunda yer alan Sosyal Güvenlik Sicil Numarası turkiye.gov.tr adresinden “Kurumlar” menüsü altından Sosyal Güvenlik Kurumu menüsüne tıklayıp sunulan hizmetlerden 4A Sigortalı Tescil Kaydı Tespiti hizmeti açarak öğrenilebilmektedir.

Emeklilik Şartları Nelerdir?

Sigorta girişi Eylül 1999’dan önce olanlar için 3600 prim, 10 yıllık sigortalı olma, 1999 ile 2008 arasında ise 25 yıl sigortalılık, 60 yaş ve 4500 prim gün şartı, 2008 sonrasında ise 63 yaş ve 5400 gün prim gün şartı, ev hanımları için 9000 prim vetarım pim ödemesi gerçekleştiren kişiler 7.200 gün prim ödemesi yaparak emeklilik hakkı elde edebilmektedir.

Editör: TE Bilisim