Ev hanımlarına 25 yıl evli kalmaları halinde emekli olma imkanı sunulacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde sunulan kanun teklifine göre sigortası olmadığı için emekli olamayan ev hanımları için önemli bir düzenleme içeriyor. Sosyal Sigortalar sağlık sigortası kanununda yapılacak değişiklik için TBMM'ye sunulan kanun teklifi plan ve bütçe komisyonun geçmesinin ardından Genel kurula gelebilecek. Oylamanın ardından yasallaşması ile ev hanımlarının emeklilik olmaları imkanı doğacak. Bilindiği gibi TBMM'de yer alan pek çok düzenleme bulunuyor. Bunlardan bir tanesi infaz düzenlemesi, Kredi Yurtlar Kurumu KYK borçlarının silinmesi, 3600 ek gösterge rakamının bazı kamu kurumu görevlilerine verilmesi bulunuyor. Bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Ocak ayında Meclisin açılması ile bu konular tekrar gündeme gelmesi bekleniyor. Peki ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi neleri içeriyor.

25 YIL EVLİ KALAN EV HANIMLARI EMEKLİ OLABİLECEK!

Düzenlemede başvuru yapacakların daha önce kaydı olsalar bir şuanda herhangi bir sosyal güvencesi ile SSK, Emekli sandığı gibi kurumlarda bir kaydının olmaması, evli olmaları ve evliliğinin en az 25 yıl üzeri olması, diğer başvuru şartlarını da taşıyan kadınların yapılacak hesaplama sonucunda toplu olarak bir ödeme yapmaları gerekli olacak. Daha sonra ise maaş haklarına sahip olabilecekler.

Ayrıca isteğe bağlı sigorta ile düzenli primlerini ödeyen kadınlar emekli olabilmekteler. SGK’ya yapılan başvuruların ardından asgari ücretin yüzde 32 rakamında prim ödemeleri gerekli olacak. 1 Mayıs 2008 tarihi sonrası sigortalı olanlar 61 yaşında emekli olabiliyor. Prim gününde ise 5400 prim ödeme yapması gerekiyor.

Sizde ev hanımlarının emeklilik haklarına kavuşması hakkındaki düşüncelerini yorum olarak paylaşabilirsiniz.

İŞİN OLSA