Ülkemizde birçok kişinin mağdur olduğu konularda biri de uzun süredir beklenen ihya borcunun düzenlenmesine ilişkin konuydu. Bu konuya ilişkin gündemde yer alan habere göre SGK’ya borcu olduğundan dolayı emekli olamayanlar için yeni düzenleme yolda. Binlerce kişi SGK’ya borcu olduğundan dolayı emekli olmamakta ve bu durum da mağduriyet oluşturmaktaydı. Fakat gelecek düzenleme ile borçlu olanların yıllara göre borçları hesaplanacak ve enflasyon farkının yüzde doksanının silinmesi gündeme gelecek. İhya nedir, düzenleme nasıl olacak, tüm detaylar haberin devamında yer almaktadır.

İhya Nedir?

SGK kapsamında dışarıdan prim ödeyerek emekli olanlar için yani BAĞ-KUR’a tabi olan vatandaşların yararlandığı ihya sistemi, toplu para aldıktan sonra emeklilik hakkını sona emesine yönelik bir uygulama olup toplu para alan vatandaşların maddi durumunu düzelttikten sonra geçmiş borçlarını ödeyerek tekrar emeklilik hakkı tanına bir sistem olarak ifade edilmektedir. Bu kapsamda ihya borcu olanlar ise emekli olamamaktadır. Özellikle prim borcunu zamanında ödeyemeyenler, SGK’ya borcu olanların ise emeklilik hakkı askıda kalıyordu.

Daha Önce Uygulanmıştı

SGK’ya borcu olan BAĞ-KUR’luların borçlarını ödeyerek tekrar emeklilik hakkı elde etmeleri için getirilen ihya sisteminde geçmiş yıllarda yayınlanan kanunlar ile birlikte bu borçların yüzde 60’ı silinmiş ve bu borç dönemlerine ait hizmet sürelerinin canlandırma imkânı tanınmıştı. 2020 yılında düzenlenmesi beklenen yasa ile de aynı şekilde enflasyon farkının yüzde 90’ınan kadar borçların silinmesinin gündeme gelmesi bekleniyor. Bu yasadan yararlanabilecek olanlarında ise yasa çıktıktan sonra netleşmesi gündeme olacak.

Nasıl Başvurulur?

Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Bağ Kur ihya işlemi yasada belirlenen süreler içinde yapılacak olup vatandaşlar başvuru formu ve yazacakları dilekçe ile başvuruları alınmaktadır. Başvurunun onayından sonra ise 3 ay içinde borçların ödenmesi gerekir.