Ülkemizde emekli olan vatandaşlar arasında bazı durumların sağlanması durumunda çifte maaş alabilmek mümkün olmakla birlikte özellikle bu olanaktan kimlerin faydalanacağı, şartların ne olduğu, nasıl başvuru yapılacağı gibi sorular ise merak konusu. Genel itibari ile kadınların yararlanabildiği bu çifte maaş olanağından erkekler de yararlanabiliyor mu? Konuya ilişkin tüm detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Kimler Çifte Maaş Alabiliyor?

Çifte maaş uygulaması, hangi sigortaya tabi olursa olsun, ister BAĞ-KUR ister SSK isterse de emekli sandığı, vefat eden eşinden dul aylığı alan, bunun yanı sıra emekli olması durumunda da iki maaş ödemesi bu vatandaşlara ödenmektedir. Bu noktada bireyin vefat eden eşinin SSK ya da BAĞ-KUR’lu olması durumunda maaşın yüzde 50’sini, Emekli Sandığı’na tabi olması durumunda ise maaşın yüzde 75’ini alabilmektedir. Bu haktan ise genellikle kadın vatandaşların yaralandığı bilinmektedir. Kadınlar için hem baba hem vefat eş hem de kendi sigortalılığı olmak üzere 3 maaşa kadar ödeme almak da mümkün olabilmektedir.

Fakat baba ya da annesini kaybeden bir erkek vatandaş da 18 yaşına kadar kesintisiz öğrenciliğinin sürmesi durumunda 25 yaşına kadar kesintisiz yetim aylığı almaya devam etmektedir. Kadınlar için ise evlenene kadar bu haktan yararlanmak mümkündür.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Çifte maaş olanağından yararlanan kadın vatandaşların bu haktan yararlanma süresi başka bir evlilik yapana kadar ya da ölene kadar devam etmektedir. Özellikle kadınların dul ve yetim aylığı alabilmesi için başvuru yapması şart koşulmaktadır. Başvuru için ise ölüm aylığı talep belgesi ile il ve ilçelerde bulunan sigorta müdürlüklerine teslim edilerek yapılmaktadır. Bu noktada dul ve yetim aylığı ödemeleri ise sigortalı kişinin ölüm tarihini izleyen ilk ay başında ödenmeye başlamaktadır.