Milyonlarca kişinin yararlanabildiği uygulama kapsamında SGK tarafından evlenen yetim kız çocuklarına iki maşa tutarında ödeme yapılması mümkün. Özellikle iki yıllık maaşlarını peşin almak için 5 yıl bu hakkı düşürücü durumlardan kaçınmak gerekiyor. Ödemeler SGK’ya başvuru sonrasında yapılmakla birlikte vatandaşlara bu kapsamda ödenen toplu çeyiz parası da 24 maaş tutarında olmaktadır. Bu noktada bin TL alan yetim bir kız çocuğu evlenmek istediği zaman 24 bin çeyiz parası alabilmektedir. Peki bu haktan yararlanmak için sağlanması gereken başvuru şartları neler, kimler yararlanabiliyor, nasıl başvuru yapılıyor, detaylar şu şekilde.

Kimler Yararlanabiliyor?

SGK tarafında sağlanan bu haktan sadece bazı durumları sağlayan vatandaşların yararlanması mümkün. Evlenme desteği, çeyiz parası olarak ifade edilen bu toplu ödemeden yararlanabilen vatandaşlar anne ya da babasını vefat sonucu kaybeden kız çocuklarıdır. Bu noktada özellikle erkek çocukları için böyle bir hakkın olmadığını ifade etmek mümkündür. Sağlanması gereken diğer şartlar arasında ise vefat eden anne ya da babanın SSK 4/1 ya da BAĞ-KUR 4/B kapsamında hak sahibi olması gerekmektedir.

Ne Kadar Ödeme Yapılıyor?

Yetim aylığı alan ve evlenmek isteyen kız çocuklarına sağlanan çeyiz desteğinde ödenen miktar kız çocuklarına ödenen tutara göre değişiklik göstermektedir. Bu noktada aylık 500 TL aylık alan yetim bir kız çocuğu 12 bin TL evlenme desteği ya da çeyiz parası alabilmektedir. Aylık bin TL maaş alan kız çocuklarına ise bu noktada 24 bin TL’ye kadar ödeme yapılmaktadır. Bu sayede kız çocukları evlenmeleri durumunda 2 yıl toplu olarak yetim maaşlarını alabilmektedir. Evlenme yardımı için herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Evlenecek olan yetim kız çocuklarına sağlanan bu destekten yararlanmak için SGK İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmekte olup başvurularda başvuru dilekçesi, Evlenme Ödeneği Talep Dilekçesi ya da evlenme cüzdanı gibi evliliği doğrulayacak belgeler ile başvuru yapılması gerekmektedir. Evlendiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde bu ödeneğe başvurmayanlar, haklarını kesin olarak kaybetmektedir.

Editör: TE Bilisim