Emekli olmak için birçok birey SGK’ya prim ödemekte olup bu ödenen primleri geri almak ise mümkün. Emeklilikten vazgeçerek ödedikleri primleri geri almak isteyen bireyler SGK’ya başvuru yaparak o ana kadar ödedikleri primleri geri alabiliyor. İlgili uygulamaya ilişkin detaylar ise haberimizin devamında yer alıyor.

Kimler, Nasıl Primlerini Geri Alıyor?

İşveren adına da işçinin brüt maaşından ödenen primlerden fazla olanları işçilerin isteme hakkı bulunmaktadır. SGK primlerinin birikmiş yani toplu bir şekilde geri alınması mümkündür. Mümkün olan iki yoldan biri emekli yaşının gelmesi fakat diğer şartlardan hak kazanılmamışsa bu durumda ödenen primleri geri almaktır. Diğer ise primde esas kazanç fazlası bulunuyor ise bu durumda da fazla primlerin alınası mümkün olmaktadır.

SGK’dan primlerini geri almak isteyenler için özellikle esas kazancın bir üst sınırı bulunmakla birlikte bu sınırdan daha fazla olanlar primlerini bu kazanç üzerinden ödenmemektedir. SGK maaş bağlayamadığı için de bu ödenmeyen kısmı bireylere geri iade etmektedir. Bu ödemeden yararlanmak isteyenler ise SGK’ya şahsi başvuruda bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda bireylerin SGK tarafında belirlenen yaşta olması, emekli olma şansının ortadan kalkması gibi şartların sağlanması gerekmektedir.

Nereye Başvuru Yapılacak?

Primlerini geri almak isteyen vatandaşların SGK’ya bizzat başvurması gerekmekte olup istenecek prim iadelerinde faiz uygulanmıyor bu yüzden prim iadesi isteyeceklerin acele etmesi gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim