SGK' ya Borcu Olan Vatandaşlara Müjde! Vergi, KDV, Prim ve KYK Borçları Yapılandırma işlemleri

Milyonlarca vatandaşın beklediği haber için müjde geldi. SGK, KDV, prim ve KYK' ya borcu olan kişiler borçları için yapılandırma bekliyordu. Özellikle emekliliğin hayalini kuran vatandaşlar konu ile ilgili gelecek haberi merak etmekteler. Verilen müjde ile SGK, SSK ve BAĞ-KUR' lu olan vatandaşlar çok sevindi. Öğrenim gördüğü sırada KYK' dan geri ödemeli destek alan öğrenciler için yapılandırma konusu tüm öğrencileri sevindirdi. Tüm borçların yapılandırılması için mecliste görüşmelerin ardından detaylar belli oldu. Ayrıca düzenlenen tasarıya göre BAĞ-KUR' dan sigortalı olan kişiler borçlarını ödeyerek emekli olma hakkını kazanacaktır.

Borç yapılandırmasında vergi borçları yanı sıra belediyelere emlak borçları da bulunuyor. Alınan karara göre düzenlenecek tasarıya idari para cezaları ile trafik cezaları için de yapılandırma söz konusu olacaktır. Diğer bir taraftan öğrencilerin beklediği KYK borçların yapılandırılması için sevindirici haber geldi. Geçen hafta mecliste alınan karar göre KYK bursu alan öğrenciler belirli aralıklarda geri ödeme yapacaktı. Ancak karar reddedilerek yeniden meclise sunuldu. 

BAĞ-KUR' lu olan esnaf ve çiftçiler 31 Ekim 2020 tarihine kadar prim borçlarını 2 ayda bir ödemeyen veya borcunu yapılandırmayan kişilerin prim borcu silinecektir. Fakat aynı anda sigortalılık durumu da durdurulacaktır. Primlerin ödenmesinde gecikme faizi yerine enflasyon oranları göz önüne alınacaktır. Geçmiş yıla ait borçlarını ödeyemeyen BAĞ-KUR' lu kişiler faaliyetlerini sürdürmesi durumunda 1 Kasım 2020 tarihinden itibaren kayıtlarını yenilemelidir. 

Hangi Borçlar Yapılandırılabilecek?

7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumumun Genelgesinde 31 Ağustos 2020 tarihi öncesi dönemlerde olan şu borçlar için yapılandırma yapılabilecek.

Sigorta primi,

Bağkur primi,

İşsizlik sigortası primi,

İsteğe bağlı sigorta primi,

Topluluk sigortası primi,

Sosyal güvenlik destek primi,

Asgari işçilikten kaynaklanan fark/eksik prim,

Emekli keseneği ve kurum karşılığı,

İdari para cezası,

SGK tarafından takip edilen damga vergisi,

Özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı,

Rucü borçları ile yanlış ve yersiz ödenmiş olan gelir ve aylıklar

 Borç Yapılandırma Başvuruları Nasıl Yapılacak?

Başvurular e-sigorta üzerindne, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri posta yolu ile yada elden yapılabilecek. İnternet vergi dairesi üzerinden e-devlet sistemi kullanılarak gerçekleştirilebilecek.

İnternet vergi dairesi başvru ekranı için https://bit.ly/33q05Vk linklini yeni tarayıcıdan açmanız yeterli olacaktır.

İlk Taksit Ödemesi Ne Zaman Başlayacak?

Peşin yapılandırma tutarları 1 Mart 2021 tarihine kadar gerçekleştirilecek. Taksit ile ödeme yapacaklar için Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlar 2'şer aylık taksitler halinde yapılabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından borçlara ilişkin ödeme tutarları teblig yapılacak.

İŞİN OLSA

Editör: TE Bilisim