İşçi sendikaları geçtiğimiz günlerde 2019 yılı asgari ücreti için önerilerde bulunmuş ve en az 2 bin lira olması gerektiğini ifade etmişlerdi. Son dönemlerde ekonomik gelişmelerin getirdiği zamlarla birlikte asgari ücretlinin düşen alım gücünü tekrar düzeltmek için çağrıda bulunan sendikalar Kasım ayında asgari ücretin 2 bin lira olması çağrısında bulundu.

SENDİKALAR KASIM’DA ASGARİ ÜCRETE ZAM TALEP EDİYOR

Yılsonunda yapılacak asgari ücret görüşmeleri için çalışmalarına hız veren Türk İş, Hak İş ve DİSK başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu da 2019 Ocak ayını beklemeden düzenlemenin bir an önce yapılmasını istiyor.

Enflasyon oranının Eylül ayında yüksek olması ile birlikte vatandaşların alım gücünün azaldığı bir kez daha rakamlarla ortaya konuldu. Sendikaların da öne sürdüğü en önemli ayrıntı da enflasyon rakamları. Özellikle son aylarda dolar kurunda yaşanan değişimler ve arkasından gelen zamlar asgari ücretle çalışanlar başta olmak üzere birçok kişiyi etkiledi. Ciddi oranda asgari ücrete zam yapılmasını isteyen konunun acil olduğunu belirtti ve geçtiğimiz günlerde DİSK ve Türk İş açıklamada bulunarak bu konuya değindi.

EN AZ 2 BİN LİRA İLE PAZARLIĞA BAŞLANACAK

Yılsonunda belirlenecek 2019 Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi temsilcisi olarak bulunan Türk İş komisyonda en az 2 bin lira asgari ücret talep edeceklerini duyurmuştu. Buna göre bazı sendikalar da asgari ücretin 2 bin 600 lira seviyelerinde olması konusunda ısrarcı olacaklarını belirtmişti. Türkiye İşveren Sendikası da devletin destek vermesi durumunda 2 bin lira asgari ücretin makul olacağını belirtti.

ZAMLAR SONRASI ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Yılsonuna kadar devam edecek görüşmeler öncesinde asgari ücretle geçinen ailelerin derdi ise Kasım ayından itibaren asgari ücrete zam yapılması. Zira son dönemde birçok kalemde ürüne zam gelmesi, özellikle elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar nedeniyle yaşam kaliteleri düştü. Bu durumun ortadan kalkması ve ekonominin tekrar canlanması için sendikalar ve vatandaşlar asgari ücretin en geç Kasım ayından itibaren 2 bin lira olmasını talep ediyor.

Editör: TE Bilisim