Korona virüs, ülkemizde de hem ekonomik hem de sosyal yaşamı etkilemeye devam ederken bu süreçte birçok çalışan, işçi ve işveren mağdur olmakla birlikte devlet bu mağduriyetin önüne geçmek amacı ile birtakım ekonomi paketlerini uygulamaya koydu. Bu paketler dar gelirli ailelere yardım, işsizlik ödeneği kapsamında genişleme ve kısa çalışma ödeneği şeklindedir. Fakat bu süreçte en çok merak edilen konulardan biri de hali hazırda sigortasız olarak çalışan binlerce kişinin işsiz kalmasına yönelik herhangi bir destek ya da ödemenin olup olmadığıdır. Peki işletmelerde sigortasız olarak çalışan kişilere bir ödeme yapılacak mı?

3. Faz Ödeme ile Bu İmkan Sağlanacak

Birçok sigortasız çalışanı yakında ilgilendiren konu ile ilgili olarak gündemde yer alan açıklamada, işletmelerde sigortasız olarak çalışan işçiler arasından bu süreçte işsiz kalanlar, yevmiyeli gündelikçi çalışanlar ve benzeri durumdaki çalışanlar için herhangi bir özel ödeme programı yer almıyor. Fakat bu kişilerin 3. Faz sosyal destek programına başvuru yaparak, bu ödenekten yararlanmaları mümkün. Bu kapsamda ise işsiz kalanlara bin TL bir ödeme yapılması mümkün olacak.

Ekonomik destek paketi kapsamında işsiz kalan sigortalılar için kısa çalışma ödeneğinin yanı sıra işsizlik maaşı olanağı da sunulmuştu. Yevmiyeli ve sigortalı çalışan için ise 3. Faz sosyal destek ödemelerinden yararlanma olanağı bulunmaktadır.

Nereye Başvuru Yapılacak?

İşletmeleri faaliyetlerini durduran ya da yevmiyeli olarak çalışıp işsiz kalanlar sosyal destek programına e-Devlet’te Pandemi Sosyal Destek Programı modülü üzerinden başvuru yapabilecek. Başvuru için T.C. kimlik numarasının son hanesi 0 olanlar Pazartesi, 2 olanlar salı, 4 olanlar Çarşamba, 6 olanlar Perşembe, 8 olanlar Cuma günü başvuru yapabilecek olup cumartesi ve Pazar günü ise herkes başvuru yapabilecek.