Ekonomik kriz içinde yüzüşen Ruslar'dan bir kısmı bu sezon Antalya'ya gelmediler.Be sezon geçmiş sezonlara göre Rus turist sayısının düşük olduğu açıklandı.

 

Yılın 8 aylık diliminde Antalya’ya gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 6.1 azalarak 8 milyon 446 binden 7 milyon 935 bine geriledi. Rusya’daki ekonomik sıkıntılar, Antalya turizmini de vurdu. Türkiye’ye gelen Rus turistlerdeki azalma, yüzde 22’yi geçti.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) verilerine göre, geçen sene ağustos ayında 1 milyon 995 bin turist alan Antalya, bu yıl 1 milyon 887 yabancı ziyaretçi aldı ve turist kaybı aylık yüzde 3.5 oldu. 

Ocak-ağustos döneminde Almanya’dan gelenlerin sayısı yüzde 9.4 artışla 2 milyon 50 bin kişiyi aşarken, geçen yıla göre 176 bin kişi gelişim sağlandı.

617 bin Rus gelmedi

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin internet sitesinde yer alan açıklamada şunlar kaydedildi: 

“Daralma süreci yaşayan Rusya’dan gelenlerin sayısı ise bu dönemde, yüzde 22.1 azalarak 2 milyon 170 bine düşerken, geçen yıla göre 617 bin kişi kayıp yaşandı. 

Bu yıl olumlu gelişme gösteren İngiltere pazarı yüzde 4.4 yükselişle 333 bin kişiye ulaşırken, Kazakistan, Polonya gibi bazı pazarlarda da benzer büyümeler kaydedildi. 

Antalya’nın önde gelen pazarlarından Hollanda yüzde 4.2 gerileme kaydederken, kayıplar İsveç’te yüzde 7’yi, Belçika’da ise yüzde 6’yı aştı. 

Geçen yılların yükselişte olan iki önemli pazarı İran ve İsrail’de de düşüş yaşandı. 8 aylık dönemde İran yüzde 8, İsrail ise yüzde 11’i aşan düşüş yaşadı.”

 

Çalışan sayısı da azaldı

Turizmdeki talep düşüşü, otellerdeki istihdamı da olumsuz etkiledi. AKTOB’un SGK verilerinden derlediği bilgiye göre, konaklama sektöründeki sigortalı çalışan sayısı bu sezon yüzde 4.1 arttı. Geçen sezon ise bu oran yüzde 10.1 olmuştu.

Mayıs ayı sigortalı verilerine göre, konaklamada çalışanların sayısı 348 bine çıktı. Öte yandan yüzde 12 ile büyüme hızı değişmeyen yiyecek içecek hizmetleri sektöründeki istihdam da 590 bin oldu. Turizme destek veren yan sahalardaki istihdam artışı ise gerileme gösterdi. Mayıs verilerine göre, turizmde çalışanların sayısı 1 milyonun üzerinde çıkarken, turizmin ülke istihdamı içindeki payı da yüzde 7.64’ten yüzde 7.71’e çıktı.

 

Rus yerine Alman 

Türkiye Seyahat Acenteları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Rusya’da ekonomik kriz ve Ukrayna gibi sorunlar var. Genelde yüzde 17’lik bir turist kaybı görünüyor. Ama Temmuz ayı sonu itibarıyla Almanya’da yüzde 11’lik bir artış var. Almanlar Tunus ve Mısır yerine Türkiye’ye geliyor” dedi. Ulusoy, Türkiye ile ilgili turist algısının da daha iyi hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Devletin, Rusya’dan gelen charter seferleri için destek sağladığını anımsatan Ulusoy, bu desteğin uzatılmasının faydalı olacağını ifade etti. 

 

milliyet

Editör: TE Bilisim