Ülkemiz başta olmak üzere neredeyse dünyanın her ülkesinde bir çok kişi telefonunu prize takılı şekilde şarj ettikten sonra cihazındaki şarj ucunu çıkarmakta, telefonunu kullanmaya devam etmekte fakat prizden şarj cihazını çıkarmamaktadır. Prizde takılı olup çıkarılmayan şarj cihazlarının çok büyük ölçüde elektrik faturasına ücret olarak yansıdığı hatta bu miktarın yüzde 5 oranı olduğuna dair bilgiler yer alıyor? Peki bu açıklamalar ne kadar doğrudur? Prize takılı fakat dolum yapmayan, prizde boş duran şarj cihazının elektrik faturasına yansıyan miktarı ne kadar?

DENEY YAPILDI YILDA 1 TL YANSIYOR

Eğer sizlerde telefonlarınızı, tabletlerinizi prizde şarj ettikten sonra prizden şarj cihazınızı çıkarmıyorsanız bu haber tam size göre çünkü Amerika Birleşik Devletlerinde bu konu için testler yapıldı ve Türkiye içinde uyarlamalar gerçekleştirildi. Buna göre prizde dolum yapmayan yani prizde takılı fakat boş duran şarj cihazlarının elektrik faturasına bir yılda 1,20 TL'ye mal olduğu öğrenildi. Yani elektrik faturalarının büyük ölçüde takılı duran cihazlardan geldiğine dair bilgilerin doğru olmadığı anlaşıldı.

Peki bu miktar tasarrufa giriyor mu diye sorarsanız kişiden kişiye değişecektir. Eğer yıllık olarak elektrik faturanıza 1,20 TL'nin eklenmesini istemiyorsanız prizlerinizde takılı olan cihazlarınızı çıkarmanızı önermekteyiz. Zaten yeni çıkan şarj cihazları ve bataryalar akıllı olduğundan dolayı dolum yapmadığından elektriği kesmektedir.