Ülkemizde bilindiği üzere geçtiğimiz sene alınan karar ile birlikte poşetler paralı oldu. Market, bakkal, alışveriş yerleri fark etmeksizin vatandaşlar poşet alabilmek için 25 kuruş ilave ödeme yapmaktadır. Bu uygulama sonrasında yüzde 80'e varan bir kullanım azalması ve enerji tasarrufunun görüldüğü için şimdi aynı uygulama içecek kutularına da geliyor. Buna göre artık içeceklere ekstra depozito ödemesi yapacağız. Peki uygulama nasıl olacak, ne kadar olacak ve ne zaman başlayacak?

İçecek Kutuları Ücretli Olacak

Tıp ki alışverişler de poşete ücret ödediğimiz gibi içecek kutularına da ücret ödeyeceğiz. Kola, süt, su, meyve suyu, soğuk çay kahve vb. gibi fark etmeksizin alacağımız tüm içecekler için ilave olarak depozito ödemesi yapacağız. Şu anda uygulama kesinleşmedi ve fiyatı henüz belli değil.

Depozito Sistemi Nasıl Olacak?

Örneğin depozito bedeli tüm ürünler için 50 kuruş olarak belirtilirse marketlerden alacağımız 2,5 TL'lik ürün 3 TL olarak satışa sunulacak. İçecek kutusu boşaldığında tekrar aynı markete giderek kutusunu iade edebilecek ve 50 kuruş iademizi geri alabileceğiz. Bu sayede aynı ürün yine 2,5 TL'ye gelmiş olacak fakat 50 kuruşu almak için ürünü yeniden iade etmemiz gerekmektedir.

Yapılan hesaplamalara göre ilgili uygulamaya geçtiğimizde senelik olarak Türkiye'nin enerjiden 2 milyar TL kar etmesi beklenmektedir. Geri dönüşümler artacak ve enerji de tasarruf devam edecek. Uygulamanın önümüzdeki senenin sonuna doğru ya da 2022 başına doğru gelmesi ön görülüyor.