Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yıllar sonra  milli gelir hesabını yeniden revize etmeyi planlıyor. buna göre; Çiğ köfte ve pizza enflasyon sepetine girdi

 

Kişi başına gelirin 10 bin doların altına düştüğünü gizlemek için Orta Vadeli Program’da (OVP) karartma oyununa başvurmak zorunda kalan hükümetin imdadına TÜİK yetişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) milli gelir hesaplamalarını 8 yıl aradan sonra yeniden revize edecek.
Ana revizyon sayesinde, hükümetin 9.286 dolara düşeceğini itiraf etmek zorunda kaldığı kişi başına milli gelir yeniden 10 bin doların üzerine çıkacak, 11 bin doları görecek. Revizyonla Türkiye daha fazla büyümüş, kişi başına yoksulluk azalmış görünecek. Ancak, hükümetin 1 trilyon dolarlık milli gelir ve dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi olma hedefleri revizyona rağmen gerçekleşemeyecek.
TÜİK Başkanı Birol Aydemir, milli gelir serisinin ana revizyonunu bu yıl haziranda gerçekleştireceklerini bildirdi. Metodolojik yeniliklere, yeni ekonomik koşullara ve kullanıcı ihtiyaçlarına uyum amacıyla milli gelir hesaplamalarında güncellemeye gittiklerini belirten Aydemir, 1987 ve 2008 yıllarındaki revizyonların sonucunda milli gelirin yüzde 30 ve yüzde 38 oranında büyüdüğünü bildirdi. Aydemir, “Yeni revizyonla milli gelirimiz yüzde 5’mi, 10’mu, 20’mi büyür bilemem, ancak yukarı yönlü olacağını ve bu sefer 30’a çıkmayabileceğini söyleyebilirim” dedi.
KİMSE ANLAMAZ DİYE BİR ANLAYIŞ YOK
Başkan Aydemir, 2008 yılındaki revizyonun ardından ekonominin bir gecede büyüdüğü, vatandaşın bir gecede zenginleşmiş göründüğü yönünde değerlendirmeler yapıldığını da hatırlatırken, “Bir gecede zenginleşme diye bir şey yok. Zaten var olan, ancak bizim setimizde yer almayan verilerin sisteme dahil edilmesiyle aslında gerçeğe daha yakın milli geliri yayımlamış oluyoruz” dedi. Aydemir, ‘Nasıl olsa kimse anlamaz, istediğimiz gibi büyütelim’ diye bir anlayışın olamayacağını, hesaplamaları hem AB istatistik kurumları hem de IMF gibi kurumların tek tek kontrol ettiğini anlattı. Revizyonlu ilk milli gelir önümüzdeki haziran ayında 2016’nın ilk çeyrek verileri için yayımlanacak.
Enflasyon sepetinde gıda etkisi azaldı
TÜİK, ekonomideki gelişmelere paralel olarak enflasyonun hesaplanmasında kullanılan ürün sepetinde de revizyona gitti. Güncellemeyle birlikte çiğ köfte ve pizza gibi ürünler sepete dahil olurken artık kullanılmayan mektup gönderme ücretleri enflasyon hesabının dışına çıkarıldı. Ayrıca, mal gruplarının ağırlığında da değişiklik yapıldı.
Gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı düşürülürken, alkollü içki ve tütün ile eğlence, lokanta ve otel gibi harcamaların enflasyon hesabındaki ağırlığı artırıldı.
Yasadan muaf tutun
TÜİK Başkan Birol Aydemir, hükümetin Meclis’e sunduğu Kişisel Verilerin Korunmasına Dair Yasa Tasarısı’nın mevcut haliyle yasalaşması halinde TÜİK’in başta nüfus sayımı olmak üzere istatistiklerin yüzde 35’ini yayınlayamaz hale geleceği uyarısında bulundu. Tasarıdaki kişisel verilerin korunmasına yönelik maddeler nedeniyle örneğin nüfus sayımı, işsizlik, doğum, ölüm, hane geliri gibi istatistikleri üretirken vatandaşlara kişisel bilgileri soramaz hale geleceklerini belirten Aydemir, TÜİK’in tasarıdan muaf tutulmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.