Petrol Fiyatları Düşüyor mu?

İran üzerindeki yaptırımların kalkması durumunda ülkenin petrol ihracatının günlük ortalama 700 bin varil artması ve petrol fiyatlarının varil başına 5 ila 15 dolar gerilemesi bekleniyor. Kısa Dönem Enerji Görünümü raporunu açıklayan ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA), uluslararası pazarda yüksek olan petrol arz fazlasına İran'ın artan petrol ihracatıyla daha da katkı yapmasının ve petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacağına yer verdi.

2016 yılında İran ile yapılan nükleer müzakerelerden olumlu sonuç alınması ve ülke üzerindeki petrol ihracıyla ilgili batılı yaptırımların kalkması durumunda petrol fiyatlarında da olumlu gelişmeler bekleniyor. 2016 yılında İran'ın petrol ihracının günde en az ortalama 700 bin varil artacağı belirtilen raporda petrol fiyatlarında bu durumda 5 ila 15 dolar arasında düşüş olabileceği belirtildi.

Raporda İran’dan bağımsız tahminlere de yer verildi. İran’dan bağımsız küresel arz tahminlerine de yer verilen raporda 2015'te günlük ortalama 1 milyon varillik artış tahmin edildi. 2016 yılında ise bunun 100 bin varile gerilemesi bekleniyor. Brent türü ham petrolün bu durumda en geçerli ve yaygın kanal olması bekleniyor. Bu raporda varil başına petrol fiyatının 2015 yılında 59 dolar olması bekleniyor. Bu rakam 2016 yılında ise 75 dolar olacak şeklinde açıklandı. EIA’nın raporunda ABD'nin günlük ortalama petrol üretim beklentisi de aşağı çekildi

ABD'nin günlük ortalama petrol üretim miktarını EIA daha önceki raporunda 2015 için 9,3 milyon varil olarak tahmin ederken yeni raporda bu sayıyı 9,2 milyon varil olarak gösterdi. EIA’nın 2016 yılındaki tahminleri ise şu şekilde; 9,5 milyon varilden 9,3 milyon varile değiştirdi.