Kısmi Çalışma Nedir? Kısmi süreli çalışma esnek çalışma ve part time çalışma olarak adlandırılmaktadır. Kanunlar ile belirlenen çalışma sürelerine göre daha az süreli çalışma çeşididir. Ayrıca Uluslararası Çalışma Örgütü doğrultusunda işveren ile çalışan arasında normal iş süresinden daha az çalışma süresi olarak adlandırılmaktadır. 2003 yılında Kısmi Çalışma yöntemi İş Kanunu’na göre düzenlenerek öne sürülmüştür. İşçinin haftalık çalışma süresine göre iş sözleşmesi hazırlanmaktadır. Bu sözleşmeye ise ‘’Kısmi Çalışma Sözleşmesi’’ denmektedir.

Kısmi Çalışanların Sigortalılık Durumu Nasıldır?

Günümüzde en sık merak edilen konulardan biri olan ‘’Kısmi Sigortalılık Durumu Nasıldır?’’ sorusu oldukça merak edilmektedir. 30 günden az çalışan sigortalı kişiler ay içerisinde çalıştıkları toplam saatlerin 7,5 saate bölünmesi ile işveren kişi çalışanının primini ödemektedir. Bu aşamada çalışan kişilerin SGK ve içeride eksik kalan çalışma günlerinin primlerini tamamlamaları zorunlu kılınmıştır. 1 ay içerisinde çalışmadığı sürelerde kişinin borçlanma durumu olabilir. Ancak borçlanma durumda SGK primleri ödendiğinde borçlanan süreler 4/a statüsüne girecektir. Ayrıca borçlanma durumunda kişiler ikamet ettikleri ilde bulunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne giderek başvuru yapabilir.

Kısmi çalışan kişiler isteğe bağlı bir şekilde eksik kalan günlerin ödemelerini gerçekleştirirse 7 bin 200 günü doldurduktan sonra emekli olma hakkını elde edecektir. Hem SGK hem de iş mevzuatına göre kısmi çalışmalarda haftalık toplam çalışma süreleri göz önüne alınarak 20 günlük primi aşmamasına önem verilmelidir. Ayrıca çalışmadığı zamanların primlerini kişi kendi ödediği durumda emekli olma imkanından faydalanmaktadır.