Ülkemizde bilindiği üzere özel sektörde ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, yüksek lisans ya da doktora eğitimi almış kişilerin tamamı aynı oranda maaş almaktadır ve asgari ücret 2 bin 324 TL olarak belirlenmiştir. Bu sistemin kaldırılması ve lisans ile üzerinde mezun olan adayların bir süreliğine gelir vergisinden muaf tutularak daha yüksek maaş almalarına yönelik görüşmeler yapılıyor. En önemli nedeni ise öğrencilerin üniversite okurken yaklaşık 20 bin TL, 30 bin TL oranında KYK kredi borçlarını ödemelerini kolaylaştırmak.

Gelir Vergisinden Muaf Olsunlar

Türkiye Büyük Millet Meclisine taşınan konu da lisans mezunu yani üniversitelerin dört yıllık bölümlerini okumuş kişilerin sigortalı işe girdiklerinde devlet tarafından kesilen gelir vergisinden muaf olmaları talep ediliyor. Süresiz olmamak koşulu ile gerçekleşecek olan sistemde 2 sene gelir vergisinden adayların muaf olması istenmektedir. Peki gelir vergisinden muaf olurlarsa maaşları ne kadar olur?

Ne Kadar Maaş Alacaklar

Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelen konuda lisans mezunları gelir vergisinden muaf olurlarsa yüzde 15 ile yüzde 20 civarında alınan gelir vergisinden muaf olacaklar. Örneğin 2 bin 324 TL asgari ücret ile çalışan üniversite mezunu 400 TL fazla maaş alarak 2 bin 724 TL olarak maaş alacaktır. İlgili tutar yüzde 17,5'tan hesaplanmış olup 2020 yılı maaşı için geçerlidir.

Sizce bu sistem gelmeli midir? Tartışmak, yorumlara bakmak için buraya giriniz.

Editör: TE Bilisim