Almanya işçi alımı konusunda gündemde son derece garip şeyler yaşanıyor. Almanya' ya gönderileceği ve orada çalıştırılacağı, tüm masrafların şirket tarafından karşılanacağı yönünde duyurusuyla 10 bin kişilik bir işçi alımından bahseden OBM Türkiye A.Ş isimli şirkete yönelik, İŞKUR ve Almanya Konsolosluğu tarafından flaş bir açıklama yapıldı. Açıklamalarda, yüzbinlerce kişinin merakla beklediği ve sürekli gündeme taşıdığı işçi alım sürecine yönelik flaş bilgilendirmelere yer verildi.

OBM Türkiye İşçi alımı konusunda İŞKUR açıklaması

İŞKUR tarafından yapılan açıklamada, yurtdışına İŞKUR üzerinden işçi göndereceği ifade edilen şirketin, herhangi bir aktif ilanı bulunmadığı, İŞKUR tarafında böyle bir iş sürecinin bulunmadığını ve İŞKUR nezdinde onaylanmamış işletmelerin yurtdışında işçi çalıştırmak gibi bir haklarının bulunmadığı ifade edildi. Açıklamada, OBM isimli şirketin, almanya işçi alımı sürecine yönelik herhangi bir çalışmasının olmadığını ve başvurunun gerçekleştirilmediğine yer verildi.

Konsolosluk açıklaması

Almanya Konsolosluğundan obm türkiye almanya işçi ilanı ve başvuru süreci konusunda açıklamalar yapıldı. Açıklamada basında almanya işçi ve istihdam konularında haberleri dönen şirketin herhangi bir Almanya projesiyle alakasının olmadığı, Almanya' da işçi çalıştırabilmek için taşınması gereken şartların belli olduğu ve ilgili şirketin bu şartlara uyum sağlamadığı ifadelerine yer verildi. Almanya konsolosluğu açıklamasında " OBM firmasıyla Federal Hükümet arasında Türk uzman personelin istihdamıyla ilgili herhangi bir anlaşma bulunmamaktadır. Federal Hükümetle Türk Hükümeti arasında da basındaki haberlerde sözü edilen meslek gruplarının Almanya’da istihdam edilmeleri konusunda özel bir işçi alımı anlaşması da yoktur. Nitelikli bir meslek eğitimi almış uzman personele Almanya’da özel sektörün bazı branşlarında ihtiyaç duyulmaktadır. Federal hükümetin http://www.make-it-in-germany.info.tr/ adlı enformasyon portalında bu olanaklar hakkında bilgi verilmektedir. Vize ve çalışma izni başvuruları için halen aynı  kurallar geçerlidir. Bu kurallar Büyükelçiliğin web sayfasında https://tuerkei.diplo.de/tr-de/service/05-VisaEinreise/-/1514554 linkinde bulunmaktadır. " şeklinde aktardı.

İŞKUR resmi açıklaması

İlgili şirketin projesinin bulunmadığına dair gerçekleştirilen İŞKUR açıklaması aşağıdaki gibidir:

" İşgücünün yurt dışında istihdamına aracılık etme hususunda yetki sadece İŞKUR ve İŞKUR tarafından izin verilen Özel İstihdam Bürolarına aittir.

Yurt dışı istihdam hizmetleri kapsamında, Türk veya yabancı uyruklu firmaların, İŞKUR tarafından hazırlanmış bireysel hizmet sözleşmesini işçi ile imza etmesi ve İŞKUR birimlerine onaylatılması bir zorunluluktur.

Son zamanlarda artan, “yurt dışında iş fırsatları”, “Almanya’dan işgücü talepleri” gibi içeriklere sahip haberlerin doğruluğunu teyit etmek için; Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz/Hizmet Merkezimiz ziyaret edilebilir veya online olarak www.iskur.gov.tr adresi üzerinden sunulan “açık işler” kısmından yurtdışı işgücü talepleri kontrol edilebilir.

Hizmet alınabilecek, aracılık iznine sahip Özel İstihdam Büroları listesine https://www.iskur.gov.tr/ozel-istihdam-burolari/acik-kapali-buro-listesi/ adresinden ulaşılabilmektedir.

Oluşabilecek mağduriyetleri önlemek için yukarıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. "

Editör: TE Bilisim