Ülkemizde bilindiği üzere emekli olabilmek için kişilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlardan bir tanesi doldurulması gereken prim günü sayısıdır. Öncelikle kişilerin sigortalı bir işte çalışması ve prim günlerini doldurması gerekmektedir. Bu yerine getirmeleri gerekmekte olan bir şart olmak ile beraber sadece tk başına yeterli değildir. Aynı zamanda kişinin emekli olma yaşını da doldurması gerekmektedir. Bu yaş şartı önceden 52 ve üzeriyken şu anda yeni işe girenler için 60 ve üzeri oldu. Tabi ileride nasıl bir edğişiklik olur bilinmiyor. Peki emekli olmak için kaç prim gününü doldurmak gerekiyor? Ne zaman emekli olunur?

SSK -4A İçin

Eğer sigorta primleriniz SSK 4A üzerinden yatıyorsa emekli olmak için 7200 prim gününü doldurmanız gerekiyor. Buda yaklaşık 20 sene demektir. Yani 25 yaşında işe giren bir birey SSK 4A ile 45 yaşında emekli olmaya hak kazanacak ve bundan sonra yaşı bekleyecek olup ekstra yatırdığı her prim ile daha fazla emekliyken maaş alacaktır.

Bağ-KUR 4B

Eğer sigortanız BağKur 4B statüsünde yatıyorsa doldurmanız gereken 9000 prim gününüz var. Buda yaklaşık 24,5 yıl yapmakta olup 25 yaşında işe giren bir birey 49,5 yaşında prim gününü doldurmuş olacak ve yaşı bekleyecektir.

Emekli Sandığı

Sigortanız emekli sandığı ile yatıyorsa doldurmanız gereken 9000 prim gününüz mevcuttur. Bağ-Kur ile aynıdır. 25 yaşında işe giren bir birey 49,5 yaşında emeklilik prim gününü doldurmuş sayılacaktır.