Narenciye Balı Hasadı Başlıyor

22 Nisan’da Çukurova’da yılın ilk narenciye balı hasadı yapılacak. Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kampüsünde yapılacak olan 6. Narenciye Balı Hasat Töreni’nde aynı zamanda yılın Altın Arı ödülü de sahibine verilecek. Hasan Özkan, Sanayi Odası’nda dernek yönetim kurulu üyeleriyle bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Adana’nın Türkiye’nin en önemli arıcılık merkezlerinden biri olduğunu ve bunu da iklimi, coğrafi konumu ve bitki örtüsü ile sağladığını dile getirdi. Adana’da narenciye bahçelerinin çok olması nedeni ile arıcılıkta büyük bir gelişme yaşandığını söyleyen Hasan Özkan, Ülkedeki bir çok arıcının Adana bölgesine arıcılarını kışlatmaya getirdiklerini söyledi. Arıcılar narenciye balını hasat ettikten sonra kendi bölgelerine geri dönüyorlar dedi.

Hasan Özkan, Adana özel konumundan dolayı arıcılık sanayi ve bal ticaretinin bölgede geliştiğinin altını çizerek, Adana’da 9 tane bal ambalajlama tesisi ve 3 tane petek fabrikası olduğunu söyledi. Adana’nın İmamoğlu ilçesinin Türkiye’nin en önemli kovan merkezlerinden birisi olduğunu söyleyen Özkan, ilçede 50’ye yakın arı kovanı atölyesi olduğunu söyledi. Bölgede Türkiye’de toplam bal ve arı ürünleri ticaretinin önemli bir bölümü olduğunu söyledi.

Hasan Özkan, Arıcılığın tarım sanayine yıllık katkısının 5 milyar dolar seviyelerinde olduğunu söyleyerek, sağlıksız beslenme nedeni ile sağlığa harcanan paranın her yıl büyüdüğünü söyledi. Bal ve arı ürünlerinin beslenmede çok önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Özkan, arıcılığın öneminin de burada ortaya çıktığını söyledi. Bu yüzden sağlıklı bir yaşam için bal ve arı ürünlerinin tüketiminin artırılması gerektiğini düşündüklerini dile getirdi.

22 Nisan’da yılın ilk narenciye balı hasadının yapılacağını söyleyen Özkan törenin Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kampüsünde olacağını söyledi. Bu törende Altın Arı Ödülü’nün de sahibini bulacağını anlatan Özkan, her yıl olduğu gibi hasat edilen ilk balın açık arttırma ile satılacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim