Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının pandemi döneminde iş akdi feshedilme süresi ve kısa çalışma ödemesinin bir ay daha uzatılması konusunda yeni bir kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülüp oylamaya sunulacak. Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili imzalarıyla getirilen işsizlik sigortası kanunu teklifi ile kısa çalışma ödemesi başvurularının 31 Aralık 2020'ye kadar devam etmesi öngörülüyor. İş güvenliği uzmanı çalıştırılma zorunluluğu içinde bir düzenleme geliyor. TÜm bu gelişmeler şu şekilde;

KISA ÇALIŞMA ÖDEMESİ BAŞVURULARI UZATILACAK?

30 Haziran 2020 tarihi itibariyle yeni kısa çalışma ödemesi başvuruları tamamlandı. Nakdi destek ödemesi Maaşları her ayın 1 ile 5 arasında PTT aracılığı ve vatandaşların banka hesap numaralarına yatırılıyor. 1 Haziran 2020 Tarihi itibari ile gerçekleştirilen yeni normalleşme adımları kapsamında işyerlerine ve buralarda çalışan vatandaşlara teşvik ödemeleri yapılmaya devam ediyor.

Bilindiği gibi kısa çalışma zorlayıcı sebep bağlı olarak ödenebiliyor. İşsizlik sigortası tarafından karşılanan ödemelerin çalışanların maaşlarının oranına göre gerçekleştiriliyor. Üçer ay süreyle yapılacak ödemelerde sektörel olarak herhangi bir ayrım yapılmayacak. Bu süre Cumhurbaşkanlığı kararı ile 6 aya kadar uzatma da yetkili bulunacak. Diğer bir düzenleme ise Soma'da 2014 yılında meydana gelen maden ocağı kazası sonrası hizmet akitlerinin feshedilen ve kıdem tazminatını alamayanların tazminatları Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu tarafından ödenecek.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI DÜZENLEMESİ;

Diğer bir düzenleme ise iş sağlığı güvenliği kanundaki; 50'den az çalışanı bulunan işletmelerin az tehlikeli statüde bulunan işyerlerine yönelik olarak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmesi hükmünün ertelenmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim