Ülkemizde bilindiği üzere emekli olabilmek için bireylerin öncelikle sigorta prim günlerini doldurması gerekmektedir. Prim günü dolan kişiler emekli olma adayıdır ancak yaşı beklemesi gerekmektedir. Yani kişi sigorta prim gününü doldursa dahi emeklilik yaşına gelmeden önce emekli olamamaktadır. Pek çok kişi hükümetten emeklilikte yaşa takılanlar hakkında çalışmalar yapılmasını ve yaş şartının ortadan kaldırılması talep edilmektedir.

Şu anda yeni işe giren bireyler 60 yaştan başlayarak 65 yaş aralığı civarlarında emekli olmaktadır. Bu kişilerde dahil olmak üzere milyonlarca kişi emeklilikte yaşa takılanlar hakkında çalışanların yapılması ve prim gününü dolduran herkesin yaşa takılmadan emekli olmasına imkan tanınmasını talep etmektedir. Bugün plan ve bütçe hususlarında açıklama yapılırken Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal tarafından da EYT hakkında önemli bir duyuru yapıldı.

HÜKÜMET KANADINDAN EYT AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal tarafından yapılan açıklama da "2020 yılı bütçesi yapılırken mevcut belirlenmiş Kalkınma Planı, Yeni Ekonomi Programı ve mevzuatta tanımlanmış görevler kapsamında giderler oluşturuldu. Dolayısıyla mevzuatta öngörülmeyen herhangi bir konuda bütçeden yeni bir kaynak öngörülmedi." ifadeleri kullanıldı.

Buna göre Türkiye için 2020 yılına ait planlar ve hangi alana ne kadarlık bütçenin ayrıldığına dair çalışmalar yapılmış ve uygulamayı bekliyor durumda. Ancak emeklilik yaşa takılanlar yani EYT için şu an resmi olarak bir çalışma görülmemektedir. Öyle ki 2020 yılına girilmesi ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisinde EYT hususunda çalışma olursa konu yeniden gündeme gelebilir.